Evo koliko morate zarađivati ako želite njemačku mirovinu od 1.200 eura?

U mnogim regijama Njemačke nekada su se stanarina i životni troškovi mogli platiti sa 1.200 eura mjesečno. Danas to već malo teže ide.

Za 1.200 eura budući umirovljenici u Njemačkoj moraju se dobro naraditi. Naime, potrebno je zarađivati najmanje 37.000 eura godišnje ako želite imati ovoliku mirovinu.

U mnogim regijama Njemačke nekada su se stanarina i životni troškovi mogli platiti sa 1.200 eura mjesečno. Danas to već malo teže ide, piše Fenix-magazin.

Ali koliko dugo treba raditi i zarađivati ​​da bi kao umirovljenik imali 1.200 eura neto?

Godine čine razliku

“U 2022. godini to je zahtijevalo bruto godišnju plaću od 37.028 eura i 35 godina rada”, kaže Njemačko ministarstvo rada i socijalne skrbi. To je ekvivalent od oko 3.085 bruto eura mjesečno, pišu njemački mediji.

Nakon 45 godina rada – tj. počevši od 20. godine i radeći bez prekida zbog obitelji ili bolesti do 65. godine starosti za umirovljenje – imat ćete bruto mirovinu od 1.200 eura. Zaposlenici za to moraju zaraditi godišnju bruto plaću od 23.823 eura.

Prema ovoj sadašnjoj mirovinskoj tablici to je oko 1.985 eura bruto mjesečno.

Koliko novca se uplaćuje za mirovinu?

Ali, koliko prosječno zarađuju zaposlenici u Njemačkoj, a koliko se uplaćuje za mirovinu?

Prosječna plaća svih zaposlenika koji trenutno rade na puno radno vrijeme je 4.100 eura bruto.

Ako uračunate honorarne i dodatne poslove, brojke izgledaju drugačije: tada je prosječna bruto plaća 3.199 eura.

Njemački zaposlenici imaju prosječna neto primanja od 2.165 eura.

Iako je štednja u vrijeme inflacije, visokih cijena hrane i skupe energije mnogim zaposlenima u Njemačkoj teška, Njemačko mirovinsko osiguranje savjetuje dobrovoljno odvajanje više novca danas, kako bi se izbjeglo siromaštvo u starosti.

Naime, u Njemačkoj sve više umirovljenika teško živi, posebno posljednjih godina kada su porasle cijene energije i hrane.

Večernji.ba