Evo nakon kojih je fakulteta najlakše pronaći posao, ali i koji su najtraženiji

Niki i Patriku pao je kamen sa srca. Upali su na željene fakultete. Patrik na medicinu, Nika na ekonomiju.

“Baš je olakšanje, bio je jako veliki stres, ali evo napokon je gotovo i sad idemo dalje na fakultet”, rekla je Nika.

Ako se gleda prvi izbor, u top tri najpoželjnija fakulteta ove godine su FER, zagrebačka Ekonomija i Medicinski fakultet u Zagrebu. Za upisati medicinu – uz maturu – trebalo je položiti prijamni. Čak pola maturanata – njih 56%, nije prošlo prag na tom ispitu. Ipak, kvota je popunjena, piše Dnevnik.hr.

“Već dugo vremena svi svjedočimo da su samo petice, lov na petice, a to nije pravo mjerilo znanja što pokazuje i matura i prijemni ispiti na fakultetima. Mi to znamo od početka i zato medicina godinama ima prijemni ispit i mi ne odustajemo”, poručila je Jasna Lovrić, profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Kad se u obzir uzmu kvota i interes, najveći pritisak je na izvanredni studij sestrinstva. Za jedno mjesto konkurira čak pet kandidata. Prima ih se 20. Slijede studiji fizioterapije, logopedije, psihologije i na petom mjestu ponovno studij sestrinstva, ali u Osijeku. Mladi sve više gledaju i što će im omogućiti siguran posao, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

“Studijski programi u području zdravstva, tu je još logopedija i psihologija. To su definitivno studijski programi koji omogućavaju brzo zaposlenje”, istaknuo je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

A s čim se najbrže dođe do posla? Evo što kažu u Zavodu za zapošljavanje.

“Medicina, farmacija, računarstvo, elektrotehnika, strojarstvo, matematika i fizika nastavnički smjer te rehabilitacija i logopedija”, napomenuo je Dražan Dodig iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na pitanje reporterke u kojem roku oni nađu posao odgovorio je: “Pa vjerujem jako brzo jer su to sve vrlo tražena zanimanja.”

Za razliku od komparativne književnosti ili recimo – filozofije i politologije. Tko se ne uspije sad upisati, može na jesenskom roku.

Večernji.ba