Evo s kim Hrvatska i BiH igraju u skupinama Lige nacija

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini 1 Lige nacija sa reprezentacijama Portugala, Poljske i Škotske, odlučio je ždrijeb u Parizu.

U četvrtom izdanju UEFA Lige nacija glavna je promjena uvođenje četvrtfinala pa dalje iz skupine idu dvije prvoplasirane momčadi iz skupine.

Prvo kolo igrat će se od 5. do 7. rujna, a faza natjecanja po skupinama završava 19. studenoga 2024. godine. Četvrtfinalni dvoboji na programu su od 20. do 25. ožujka 2025. godine, dok je završni turnir od 4. do 8. lipnja.

Ovogodišnja Liga nacija vrlo je bitna i zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, u kojima će samo osvajači skupina izboriti izravan plasman na mundijal u SAD-u, Meksiku i Kanadi. U dodatne kvalifikacije plasirat će se 12 drugoplasiranih te četiri najbolje momčadi iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti nastup kroz kvalifikacije.

Hrvatska je prošle godine igrala i izgubila finale sa Španjolskom.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine natjecat će se u skupini A3 najjačeg razreda Uefine Lige nacija zajedno s reprezentacijama Nizozemske, Mađarske i Njemačke.

Promjena u odnosu na prošlo izdanje je ta da će prve dvije reprezentacije, a ne samo jedna, proći u sljedeću fazu te će igrati četvrtfinale na dvije utakmice.

Nastup reprezentacija u Ligi nacija povezan je uz europske kvalifikacije za nadolazeće Svjetsko prvenstvo.

U dodatne europske kvalifikacije za SP 2026. godine ići će 12 drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija te četiri najbolje rangirane momčadi iz Lige nacija koje nisu osigurale plasman kroz kvalifikacije.