Evo što trebate uraditi ako izgubite vozačku dozvolu

Gubitak vozačke dozvole je nezgodan, ali se mnogima dogodio. Iako gubitak vozačke dozvole nije razlog za paniku, važno je poduzeti proaktivne korake što je prije moguće.

Najvažniji razlog za to je spriječiti nekoga da koristi vašu vozačku dozvolu. To može biti u obliku krađe identiteta od nekoga tko se lažno predstavlja kao vi tijekom vožnje, piše BIHAMK.

Da biste dobili novu vozačku dozvolu postupak je sljedeći:

Dužni ste gubitak dozvole odmah prijaviti policiji u mjestu gubitka, a nakon toga u mjestu prebivališta zatražiti izdavanje duplikata; (uvijek prijavite izgubljenu vozačku dozvolu policiji kako biste mogli imati papirnati trag u slučaju da neko lažno upotrijebi vašu dozvolu).

Nakon toga policija izdaje potvrdu o činjenici gubitka, nestanka ili krađe dokumenta, nakon čega građanin o svom trošku, objavljuje dokument nevažećim u Službenim novinama.
Sljedeći korak, nakon proglašavanja dokumenta nevažećim, je podnošenje zahtjeva za izdavanje novog dokumenta.

Izdavanje vozačkih dozvola je pod nadležnošću Ministarstva unutarnjih poslova, te za vađenje nove vozačke dozvole treba da se obratite područnoj (općinskoj) policijskoj upravi.

Potrebna dokumentacija za izdavanje nove vozačke dozvole

– zahtjev koji dobijate na lokaciji – obrazac VD-1 (bez naknade);

– potvrda da je vozačka dozvola proglašena nevažećom u službenim novinama;

– ukoliko je vozačka dozvola izdata od strane druge policijske uprave u odnosu na trenutno mjesto prebivališta – uvjerenje da je podnosilac zahtjeva posjedovao vozačku dozvolu;

– dokaz o uplati propisane naknade.

U slučaju naknadnog pronalaska dokumenta, dužni ste odmah dokumente vratiti nadležnoj policijskoj službi koja vam je izdala duplikat.