FIKTIVNI UGOVORI O DJELU Primali plaću u HT-u, a radili kod Rade Bošnjaka na Petom katu

Savjetnik ZZO-a Rade Bošnjak sklapao je fiktivne ugovore s osobama angažiranim na tajnom projektu Peti kat, te praktično plaćao privatni posao, privatnim tvrtkama novcem osiguranika ZZO-a.

Došli smo u posjed jednom od takvih ugovora, gdje Rade Bošnjak osobno naručuje posao od Tomislava Marića, tada zaposlenika HT Mostar.

Marić od Zavoda prima gotovo šest tisuća maraka na ime navodne „izrade koncepta digitalne transformacije ZZO-a“, a zapravo radi i debelo je involviran na Petom katu i izgradnji paralelnog informacijskog sustava za potrebe Rade Bošnjaka na petom katu Vitalisa. Istovremeno radi i u HT-u, te dobiva plaću i od matične tvrtke.

Kako smo prethodno objavili u mailu koji sadrži demo verziju paralelnog IZIS-a, uz ostale, prikvačeni su Tomislav Marić i Damir Zelenika, obojica bivši HT-ovci.

Nijedan se u službenim podacima ne vodi kao direktor ili vlasnik ‘TripleS’ ili ‘Infoherc’, no navodno je upravo Marić bio glavni koordinator za razvoj paralelnog IZIS-a i koordinacija između ‘TripleS’ i ‘Infoherc’ na razvoju softvera, dok Zeleniku odaje i mail adresa triples.ba.

Posebno je zanimljivo da je Tomislav Marić u to vrijeme bio direktor informatike i usluga u HT d.d. Mostar, te nije jasno je li obavijestio svojeg tadašnjeg poslodavca o ovim aktivnostima s obzirom da je kao menadžer zasigurno imao takvu klauzulu u ugovoru. Od ožujka prošle godine je prešao u Sveučilište u Mostaru.
HT Mostar smo pitali do kada su Marić i Zelenika bili zaposlenici tog poduzeća.

„Tomislav Marić je sporazumno prekinuo radni odnos s JP HT dd Mostar 28. 2. 2022. godine, a Damir Zelenika je sporazumno prekinuo radni odnos s JP HT dd Mostar 17. 7. 2022. godine“, potvrdili su nam iz HT-a. To praktično znači da je Marić bio zaposlenik HT-a dok je primao šest tisuća maraka teške ugovore i radio na Petom katu.

Zanimljivo je da ‘Triples’, ‘Infoherc’ i ‘Katarina’ šute oko Petog kata, a da nikada o tom projektu ni slova nije rekao Rade Bošnjak, unatoč upitima koji su mu slani. Na Vladi HNŽ-a u utorak bi trebao biti imenovan ravnatelj ZZO-a, oko čega se raskolila i stranka. Zdraviji dio nije za imenovanje Ane Vidačak, dok bliski Radi Bošnjaku rade na tome da bude imenovana njegova prva suradnica, a što bi značilo kontinuitet i njegova djelovanja.

Hercegovina.info