(FOTO) Najrjeđa vrsta sove u BiH fotografirana u Livanjskom polju

Ova vrsta sove smatra se najrjeđom u zemlji, što dodatno naglašava značaj ovog nalaza, napisalo je Ornitološko društvo NAŠE Ptice na svom Facebook profilu

U Livanjskom polju, ornitolozi Stipe Perković i Ante Perković nedavno su otkrili novu vrstu ptice – ritsku sovu. Ovo otkriće predstavlja izuzetan događaj jer je ritska sova, iako se često pojavljuje tokom migracija, prvi put pronađena kako gnijezdi u Bosni i Hercegovini. Ova vrsta sove smatra se najrjeđom u zemlji, što dodatno naglašava značaj ovog nalaza, napisalo je Ornitološko društvo NAŠE Ptice na svom Facebook profilu.

 

Gniježđenje ritske sove u Livanjskom polju još je jedna potvrda bogatstva ovog područja u pogledu ptica, što ga čini jednim od najznačajnijih staništa za ptice u regionu. Međutim, i pored očigledne važnosti za biodiverzitet, Livanjsko polje još uvijek nije adekvatno zaštićeno i suočava se sa pretnjama od investitora koji žele da iskoriste njegove resurse, kako navode.

Ritska sova preferira otvorena ritska i močvarna staništa, gde se gnijezdi i provodi dane na tlu, obično među trskom i gustim travama. Dok je često prisutna na sjeveru Europe, u Hrvatskoj je uglavnom zapažena kao zimski gost.

Vanjskim izgledom, ritska sova podsjeća na malu ušaru, sa manjim pernatim ušima postavljenim na gornjem dijelu glave, iznad očiju.

Ovo otkriće naglašava potrebu za zaštitom Livanjskog polja i njegovih prirodnih staništa od daljih prijetnji i oštećenja. Naše društvo poziva nadležne institucije da preduzmu korake kako bi osigurali sigurnu budućnost ovog dragocijenog područja za buduće generacije.

Oslobođenje.ba