FOTO / Noć muzeja u ‘Čuvarima starina’ u Livnu

Povodom Međunarodnog dana muzeja 2023. privatni Muzej „Čuvari starina“ u Livnu organizirao je Noć muzeja, u kojoj su građani mogli besplatno razgledati stalni muzejski postav, uživati u livanjskim delicijama i glazbi livanjskog Blues banda.

 

Muzej „Čuvari starina“ Livnjaci nazivaju i Keljin muzej, po nadimku njegovog utemeljitelja, vrsnog majstora limara Izeta Alića.

Taj veliki zaljubljenik u starine i milenijsku prošlost svoga grada za života je prikupio više od 12.000 eksponata i ostavio u amanet svome sinu.

„Hvala mu na tome. Već treći put radimo manifestaciju Noći muzeja da ljudi vide šta je moj otac ostavio iza sebe, koliko truda i energije uložio u ovaj muzej“, priča Almir Alić, vlasnik muzeja „Čuvari starina“ Livno.

„Mislim da je ovo lijepa stvar da ga se sjetimo, jer je on cijeli život posvetio Livnu, Livnjacima i uspomenama, stvarima koje u mnogo čemu podsjećaju na Livno, stara vremena, nova vremena.

-Kelje, počivaj u miru“, kaže Bernard Garić.

Radeći kao limar, Kelje se penjao na mnoge tavane, zalazio u podrume, pronalazio stare predmete, kupovao ih ili dobivao na dar. Tako je nastala najveća privatna muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je rijetkost, s ovako bogatim eksponatima koji su sveobuhvatni, od zanatstva, umjetnosti, fotografije povijesti, svega je tu“, ističe akademski slikar Zdravko Anić.

„Ovo je uspomena na moju dedovinu, kao prvo, a drugo i na strica Kelju. Ovo je za mene poseban događaj, jer starina se treba čuvati i pamtiti i sve što je lijepo“, kaže Emira Alić Hodžić.

Muzej obiluje starim alatkama, odjećom, obućom, ukrasima, posuđem, fotografijama, slikama, starim novcem, dokumentima, tapijama, knjigama…

„Imamo rimski vodovod, stvari iz austrougarskog doba, iz turskog doba, staru pušku, puno fotografija grada Livna…“, navodi Almir Alić.

Muzej je otvoren prije 32 godine, a kako su se eksponati gomilali, oduzeli su dobar dio kuće, potom avliju, vrt, a na koncu i limarsku radnju u kojoj je Kelje uz suvenire izrađivao i slike, kolaže, mozaike.

Uživali su posjetitelji u svemu tome i glazbi kojom je livanjski Blues band dao potporu organizatoru Noći muzeja.

federalna.ba/Željka Mihaljević