Fra Mijo Dujić (1773.-1846.) – (ne)poznati veliki livanjski franjevac / Foto

Prigodom već tradicionalne manifestacije Kulturno – vjerski dani Naša Gorica koja se održava u organizaciji Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla Gorica Livno i Franjevačkog muzeja na Gorici u Livnu i ove se godina livanjska publika mogla upoznati s životom i djelom jednog od zaslužnih livanjskih franjevaca, s gotovo zaboravljenim fra Mijom Dujićem (1773.-1846.).
.
Livanjski franjevac fra Marijan Karaula koji je objavio brojna djela i kojemu je vrlo bliska ova tematika govorio je o ovom (ne)poznatom velikom franjevcu u povodu 250. obljetnice njegova rođenja.
.
U svom predavanju govorio je o livanjskome kraju kao bogatom rasadniku duhovnih zvanja, o vrlo nepovoljnim društveno vjerskim i političkim prilikama za kršćane s prijelaza iz 18. u 19. stoljeće u kojima je živio i djelovao fra Mijo Dujić.
.
Njega je fra Marijan svrstao u uglednije, zaslužnije i velike franjevce livanjskoga kraja, koji je kao svećenik i redovnik obnašao vrlo važne službe.
.
Dvaput je bio gvardijan i župnik u Fojnici.
Iz Fojnice se vratio u livanjsku župu Ljubunčić gdje je, također, u dva maha bio župnik, a između ta dva župnička mandata bio je župnik u livanjskoj župi Vidoši, potom župnik u Kupresu.
.
U tri je navrata bio član Uprave provincije Bosne Srebrene, a na Provincijskom kapitulu održanom 17. svibnja 1832. godine u Kraljevoj Sutjesci, fra Mijo je izabran za provincijala i tu dužnost je obnašao tri godine u vrlo teškim vjerskim i političkim prilikama, a njegovu službu provincijala je dodatno opteretila „Barišićeva afera“.
.
Umro je u 74. godini života i pokopan je u samostanskoj crkvi Svetog Duha u Fojnici, a kroničar fojničkog samostana tom prigodom zapisa kako je umro dobri starac, blage ćudi i uvijek raspoložen za razgovor sa svakim.
.
Ovu večer i predavanje o fra Miji dodatno je uljepšao bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković, dobitnik brojnih nagrada kako na državnim tako i međunarodnim natjecanjima.
.
Livnjacima se predstavio mini koncertom u izvedbi skladbi: Franje Bosanca, Zulejde Latas, fra Nenada Dujića, Milana Jeličanina, Vojislava Ivanovića, Faruka Mehića i Sergeja Rahmanjinova.
.