Godina 2024. bit će prekretnica u svijetu mode, odjeća će biti ekološki prihvatljiva, smanjit će se modni otpad

Najbolja svjetska modna dizajnerica govorila je za Večernji list

Rada Krivokapić-Radonjić proglašena je najboljom svjetskom modnom dizajnericom. Tim povodom poznata Crnogorka koja radi diljem svijeta govorila je za Večernji list.

Kakav je osjećaj biti proglašen najboljom svjetskom modnom dizajnericom?

– Za mene ova nagrada predstavlja poticaj i olakšanje za završetak planiranih projekata za moje brendove, koji su vrlo zahtjevni.

Ovaj osjećaj je zaista neopisiv, ali, nažalost, zbog smrti majke koja se dogodila nekoliko dana prije objave pobjednika za najboljeg svjetskog modnog dizajnera za 2022./23. godinu nemoguće je bilo uživati u ovom velikom uspjehu. Ova prestižna nagrada predstavlja iznimnu čast i nešto najviše što se može u nekoj profesiji postići.

Što je posebnost vaših kreacija?

poster
– Sve kreacije su u stilu elegancije i klasike koje s iznimnom dosljednošću izražavaju precizan cilj – ustrajnost u pravilnom razmišljanju i ponašanju. Moje kreacije su izrađene od ekološki prihvatljivih materijala i dosljedno su najviše kvalitete.

Cijeli život ste u modnom dizajnu, što biste posebno istaknuli tijekom desetljeća uspješnog rada?

– Istaknula bih dosljednost eleganciji i klasici, kreiranje modnog detalja “Kovilm” koji je registriran i prihvaćen u svijetu, zatim “Zentivns”, zajedničku narodnu nošnju koja je također registrirana, i objavu knjige. Moj rad je ishodio dobivanje nagrade za najboljeg svjetskog modnog dizajnera, nakon koje se može planirati investicijski projekt.

Rođena ste Kotoranka, ali vas cijeli svijet prepoznaje kao svoju. Zanima nas jeste li imali priliku raditi i u BiH?

– U ovom poslu uvijek imate priliku sudjelovati na samostalnim, ali i međunarodnim manifestacijama ako imate spremnu kolekciju za modnu reviju. Iz opravdanih razloga koji proistječu iz već ranije preuzetih obveza, ne mogu se odazvati svim pozivima. Međutim, u budućnosti planiram izdvojiti više vremena za sudjelovanje u ovakvim događajima.

Kad biste sagledali modnu scenu u zemljama okružja, od vaše Crne Gore do BiH, što biste posebno istaknuli?

– S obzirom na to da sam određeno razdoblje boravila kod najpoznatijeg svjetskog modnog kreatora Giorgija Armanija, koji me je upoznao i s nekoliko najboljih svjetskih kreatora, kao što su Versace, Valentino, Lagerfeld, Cavalli, a gdje sam imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje, sebi mogu dati za pravo dati svoje mišljenje o modnoj sceni na našim prostorima. Smatram da se modna scena u Crnoj Gori i zemaljama u okružju osnažila i da se polako, ali sigurno razvija, da jača svoju konkurentnost i ima izlazak na svjetsko tržište.

Kakve kreacije će biti ‘in’ u budućnosti? Primjećujemo da se sve više cijeni ono što se nekad nosilo.

– Godina 2024. bit će značajna prekretnica u načinu na koji pristupamo stilu i njegovu utjecaju na planet. Budući trend treba biti odjeća od ekološki prihvatljivih materijala. Očekuje se eksponencijalni rast na globalnom tržištu preprodaje, što će pomoći u ublažavanju negativnih posljedica brze mode na životnu sredinu. Iako će preprodaja značajno smanjiti modni otpad, utjecaj modne industrije ostaje izazov na kojem svi moraju raditi, a posebno modni sljedbenici, k održivoj budućnosti i poticati vraćanje korištene odjeće na reciklažu kako bi se smanjio modni otpad.

Za kraj, na kojem projektu trenutačno radite?

– Pripremam naziv novog brenda, radim na proširenju izdanja knjige “Odijevanje” za edukativne svrhe. Za novi brend pripremam za izdavaštvo drugu knjigu pod nazivom “Krojenje i šivanje” i pišem treću knjigu koja će biti za brend “Rada Radonjić”. Dizajnirala sam muške traperice za posao, čija je registracija u tijeku. Istodobno radim na planiranju investicijskog projekta koji se odnosi na izgradnju hotela s pet zvjezdica u okviru brenda “Rada Krivokapić-Radonjić”, zabavni centar pod brendom “Rada Radonjić” i kafić u okviru novog brenda, koji će biti smješteni na istoj lokaciji.

Večernji.ba

Vrtlarija Šarić Livno