Gordana Nakić: U laži su kratke noge!

Gordana Nakić (HDZ1990)

U laži su kratke noge, a što je sve (ne)istina u članku livanjskog HDZ-a BiH ostavljam Livnjacima da sami prosude i zaključe tko (ne) radi u interesu Livna

Na samom početku smatram nužnim upoznati Livnjake s činjenicom kako prema članku 9. stavku 2. Zakona o srednjem školstvu srednje škole kao javne ustanove mogu osnovati sve domaće i strane pravne i fizičke osobe, što znači da je Grad Livno mogao davnih dana samostalno osnovati Srednju glazbenu školu u Livnu.

Ujedno ću argumentirano odgovoriti livanjskom HDZ-u BiH na članak, a neka javnost zaključi kako tko radi i u čijem interesu.

Izborna je godina i vrijeme da klauni na političkoj sceni počnu s predizbornim igrokazima u kojima glume nesebičnu brigu za Livno i Livnjake te neosnovanim prozivanjem i blaćenjem drugih prikrivaju vlastiti nerad i neuspjeh.

Koliko je pametno više od dva desetljeća igrati istu igru vrijeđajući inteligenciju i zdrav razum Livnjaka pokazat će izbori, a igrokaz o Srednjoj glazbenoj školi režiran u studiju livanjskog HDZ-a i upravo plasiran javnosti školski je primjer bacanja prašine u oči i prodavanja magle narodu.

S obzirom na to da neistine i dezinformacije vezane za osnivanje Srednje glazbene škole Livno javnosti plasira livanjski HDZ BiH, s kojim nikada nisam razgovarala na tu temu, ostaje mi nada kako moj Grad nema veze s prljavim poslom onih koji nikako da shvate kako su sve manje šanse da se izbori dobiju blaćenjem, ali nažalost i sve manje šanse da Livnjaci opstanu na svojoj djedovini ako blaćenje i destruktivnost ne zamijene istinska briga i rad za bolje sutra svih nas.

Transparentan rad i konstruktivna kritika uvijek su dobrodošli. Ono što ne podnosim su neistine i manipulacije zbog čega sam odlučila reagirati na HDZ-ov članak i podastrijeti dokaze o Srednjoj glazbenoj školi pa neka Livnjaci sami zaključe tko (ne) radi u interesu Livna.

HDZ BiH: Kakvu politiku, i u čijem, interesu, provode livanjski političari u Vladi HBŽ

Pođimo redom od moga preuzimanja dužnosti.

Po stupanju na dužnost ministrice zatekla su me dva neriješena predmeta vezana za glazbene škole i to livanjsku i tomislavgradsku.

Predmet Srednje glazbene škole Tomislavgrad bio je kompletiran i spreman za realizaciju. Tomislavgrad je tražio isti model osnivanja Srednje glazbene škole kao što su osnovane četiri srednje glazbene škole u susjednoj ŽZH, a koji je najekonomičniji i najlogičniji u situaciji kada imamo sve manje učenika.

Riječ je o modelu da je Vlada HBŽ osnivač te u okviru Srednje glazbene škole radi i osnovna glazbena škola, što znači jedan ravnatelj i uprava, isti prostor, čistačica, profesori i glazbala. S livanjskom Srednjom glazbenom školom priča je išla drugačije jer su predlagani modeli koje Zakon ne prepoznaje.

  • Ministarstvo je 31. svibnja 2021. godine zaprimilo Dopunjeni zahtjev za osnivanjem

Srednje glazbene škole u sastavu osnovne škole te izmijenjen i dopunjen elaborat.

Nakon analize dostavljene dokumentacije 1. srpnja 2021. godine upućen je odgovor u kojemu se navodi da je Zakonom o srednjem školstvu jasno određeno da se u sastavu srednje umjetničke škole može organizirati i osnovna, a nikako obrnuto kako je to traženo u zahtjevu Grada Livna (dostavljena dokumentacija nije bila sukladna Zakonu). 

Također, u istom odgovoru citiran je članak 9. stavak 1. i 2. Zakona koji kaže kako srednje škole kao javne ustanove mogu osnovati i sve druge domaće i strane pravne i fizičke osobe pod uvjetima propisanim Zakonom što doslovno znači kako smo još 2021. godine upoznali Grad da može samostalno osnovati Srednju glazbenu školu. 

Na kraju navedenog odgovora molimo Grad da pošalje novu dokumentaciju sukladno Zakonu kako bismo mogli krenuti u realizaciju osnivanja Srednje glazbene škole u Livnu.

Nakon pet mjeseci, točnije 20. prosinca 2021. godine, zaprimili smo Odgovor u kojemu Grad Livno predlaže da bude osnivač Srednje škole, ali da Ministarstvo snosi troškove za uposlene, što opet nije sukladno Zakonu jer ukoliko je Grad osnivač Srednje glazbene škole dužni su snositi troškove i za uposlene, a ukoliko ih snosi Vlada HBŽ onda je riječ o suosnivanju i drugačijoj proceduri.

Ministarstvu nije bilo potrebno pet mjeseci već nekoliko radnih dana te je 7. siječnja 2022. godine upućen Odgovor Gradu Livnu u kojemu im sugeriramo da se tekst Odluke nadopuni sukladno članku 9. stavku 5. Zakona, a kako njihov Prijedlog odgovara suosnivanju, odnosi između Grada i Vlade HBŽ riješe sukladno čl. 10. stavku 2. navedenog Zakona te članku 12. stavku 3. Zakona o ustanovama.

Već je iz navedenoga jasno kako Grad nije želio samostalno osnovati Srednju glazbenu školu, a Ministarstvu je upućivana nepotpuna i dokumentacija koja nije bila sukladna Zakonu.

Iako sam 7. 1. 2022. godine i 9. 5. 2022. godine uputila dopise u kojima su izložene zakonske mogućnosti za osnivanje Srednje glazbene škole te dostavila informacije koje je dokumente potrebno dopuniti i izmijeniti, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, jer se od mene u razgovorima tražio politički dogovor, a ja sam inzistirala na zakonitim opcijama i dokumentaciji. Staviti potpis na nezakonit politički dogovor znači oštetiti proračun i riskirati zatvor – na to nisam pristala.

Kako se rješenje nije naziralo, opet sam 23. siječnja 2023. godine uputila Informaciju Gradonačelniku i Predsjedniku Gradskog vijeća u kojoj ističem kako se tijekom naših razgovora naglašavala potreba za žurnim osnivanjem Srednje glazbene škole te nije jasno kako uz sve izložene opcije i prijedloge više od pola godine očekujemo odluku o daljnjem postupanju. 

U istom dopisu tražimo od Grada da izabere zakonsku opciju koja im najviše odgovara za osnivanje i tražimo žuran odgovor te nudimo i najskuplje, krajnje neisplativo rješenje da Vlada HBŽ bude osnivač Srednje škole, a Osnovna nastavi s radom samostalno, što znači dva ravnatelja, dupla uprava, čistačice, profesori itd. na teret proračuna HBŽ, ali ujedno tražimo da se ugovorom regulira korištenje zgrade i glazbala kako ne bismo plaćali najamninu za prostor koji je u vlasništvu Grada i došli u istu situaciju u kakvoj je zgrada u kojoj je smještena Vlada.

Nakon punih 8 mjeseci, točnije 19. rujna 2023. godine zaprimili smo odgovor u kojemu je Grad odlučio da Vlada HBŽ bude osnivač Srednje glazbene škole te navode da će pripremiti Ugovor o korištenju prostorija.

Ministarstvo već 29. 9. 2023. godine šalje dopis Gradu kako uvažava prijedlog načina osnivanja Srednje glazbene škole u Livnu i traži žurno dostavljanje Ugovora o korištenju prostorija zgrade u vlasništvu Grada.

Grad je 10. 10. 2023. godine poslao Odluku o ustupanju na korištenje dijela objekta Srednjoj glazbenoj školi koju će Gradsko vijeće Livna razmatrati i o kojoj će odlučivati NAKON OSNIVANJA Srednje glazbene škole.

Moram biti sarkastična i reći da ovakvih prijedloga „vi otvorite školu u našim prostorijama pa ćemo mi odlučiti o iznosu koji ćete plaćati” nema ni u Top listi nadrealista.

Ne trebam naglašavati kako je ova Odluka samo formalno dostavljena bez urudžbenoga broja i nepotpisana.

No bez obzira na sve, pa i ovo vrijeđanje zdravog razuma, ostala sam ministar koja radi u interesu djece i Livnjaka te sam 18. 10. 2023. godine informaciju za osnivanje Srednje glazbene škole u Livnu dostavila na uvrštavanje na dnevni red sjednice Vlade i članove Vlade kronološki upoznala s aktivnostima te kako će resorno Ministarstvo pokrenuti proceduralni postupak osnivanja Srednje glazbene škole.

Vlada je prihvatila informaciju, dala podršku osnivanju Srednje glazbene škole u Livnu, ali uz zaključak da je prije osnivanja potrebno jasno definirati sporazum i ugovor o korištenju prostora.

Ovo je bio zadnji potez koji sam učinila po ovom pitanju kao ministrica, jer činjenica da Sporazum o suosnivanju i Odluka o ustupanju na korištenje dijela objekta Srednjoj glazbenoj školi u Livnu nikada nije bila dio dnevnoga reda Gradskoga vijeća, a samim tim ni ponuđena Vladi HBŽ, najbolje govori o (ne)ozbiljnosti cijele priče.

Dužna sam upoznati javnost i kako je predmet Srednje glazbene škole Tomislavgad tri godine spreman čekao da bi se obje škole riješile u „paketu”.

Istovremeno, u ladicama stručnih službi Grada su se i po 8 mjeseci „kiselili” dopisi Ministarstva u kojima molimo Grad Livno da dostavi zakonitu i urednu dokumentaciju za osnivanje Srednje glazbene škole u Livnu.

Sve izrečene navode potkrjepljujem dokazima, odnosno pisanim dokumentima vezanim za ovu temu, a Livnjacima ostavljam da sami prosude tko (ne) radi u interesu Livna.

Kad su me već prozvali imenom, iskoristit ću situaciju i postaviti pitanje livanjskom HDZ-u. Hoće li Gordana Nakić i livanjski ministri u Vadi HBŽ biti krivi i kada darovita livanjska djeca budu prisiljena ići u školske centre izvrsnosti u Tomislavgrad?

Naime, pilot-projekt školskih centara izvrsnosti u Livnu počeo je školske 2021./22. godine, a u ostalim dijelovima županije školske 2022./23. godine. Za pokretanje školskog centra izvrsnosti Gradu Livnu je 29. 5. 2023. godine uplaćeno 130 000 KM te dostavljen idejni projekt, ali – ako su moje informacije točne – još nije pokrenuta javna nabava ni radovi.

Tomislavgrad je za adaptaciju prostora u školski centar izvrsnosti dobio 100 000 KM (bez idejnog projekta) i već su pri kraju s radovima.

Novi ministar nastavlja započetu sustavnu brigu za darovite učenike, a hoće li livanjska djeca imati školski centar izvrsnosti i Srednju glazbenu školu u svome gradu jasno je kako ne ovisi o ministarstvu i livanjskim ministrima u Vladi HBŽ.

Na kraju moram priznati kako mi nije jasno zašto se uporno „baca kost” i stvara neprijateljstvo između Livna i Tomislavgrada kada je bolje i korisnije energiju usmjeriti na rad, suradnju i stvaranje uvjeta za ostanak mladih u našem zavičaju te djelima pokazati kakvu politiku provode i u čijem interesu rade pojedini livanjski političari.

Gordana Nakić