Gorivo opet ide na 3,50 KM?!

“Zbog skoka sirove nafte i automatskog skoka rafinirane nafte, koji će se također odraziti u narednom razdoblju, nažalost ne možemo očekivati ​​ništa pozitivno. Uskoro će cijena goriva biti 3 KM i više. Ilustracije radi, cijena u ponedjeljak u odnosu na današnju je viša za šest feninga”, kazao je za N1 Milenko Bošković iz Udruge trgovaca naftnim derivatima .

Cijena sirove nafte trenutno je iznad 90 dolara po barelu.

Usporedimo li prethodno razdoblje, iznosio je 81 dolar. Trenutna cijena goriva na crpkama kreće se od 2,81 do 2,91.

“Ako se primijeni korekcija cijena koja je na svjetskom tržištu, možemo očekivati ​​cijenu od 3,50 KM koju smo plaćali prošle zime. Zato apeliram kao ekonomski analitičar da se privremeno obustavi naplata trošarina jer bi se time olakšala situacija, a ne oštetio proračun”, tvrdi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Kućni proračun građana tako očekuje novo teško opterećenje.

Sudeći prema iskustvu iz razdoblja inflacije, nakon ponovnog poskupljenja goriva – doći će do lančanog poskupljenja hrane.

“Oni koji će prevoziti proizvode po višoj cijeni goriva ponovno će doći u zonu zavlačenja ruke u džepove potrošača”, rekao je Pavlović.

Četveročlanoj obitelji u 2021. godini trebalo je 2.101 KM, što je znatno više od prosječne plaće.

Uslijedila je inflacija , pa je prošle godine za 31 dan trebalo 2.905 KM. A mnoga domaćinstva imala su na raspolaganju i 1.800 maraka manje.

Sada nam treba 3.322 KM. Prema online bazi podataka NUMBEO BH. Obitelji treba više, točnije 3.700 KM. A za one koji žive sami 1.122 KM uz napomenu da stanarina nije uračunata.