Gradsko vijeće Livno ponovo nije izabralo svoje rukovodstvo / VIDEO

Gradsko vijeće Livno ni na drugoj izvanrednoj sjednici ove godine održanoj u ponedjeljak nije izabralo novo rukovodstvo koje je trebalo odblokirati rad tog tijela od kraja prošle godine.

Za mjesto predsjednika Gradskog vijeća bila su, kao i prošli put, predložena dva kandidata s tim da je za Seada Hadžijahića iz SDA glasovalo 6 vijećnika odnosno za Edina Doračića iz SDP-a 12 vijećnika, dok je nevažećih glasova bilo 10.

Također prilikom glasovanja za podpredsjednika Gradskog vijeća za Snježanu Teklić (ŽNL) glasovala su 3 vijećnika, Ivana Perišu (HDZ BiH) 13 vijećnika, a 13 glasova bilo je nevažećih.

“Kako nijedan kandidat nije ostvario natpolovičnu većinu od 16 ruku vijećnika, Gradsko vijeće Livna je i dalje bez rukovodstva čime i dalje ne postoje uvjeti za redoviti rad Vijeća”, poručeno je s današnje sjednice i pritom ukazano na veliki broj nevažećih glasačkih listića.

Podsjećamo, dopredsjednik Gradskog vijeća Livno Ivan Penić (HDZ 1990) dao je krajem prošle godine neopozivu ostavku na ovu dužnost, što je na prošloj sjednici i prihvaćeno, dok je izborom u Skupštinu Hercegbosanske županije polovinom studenoga 2022. godine prestao mandat predsjednici Gradskog vijeća Livno Hani Milak (SDP BiH).

Osim izbora rukovodstva, izvanredna sjednica Gradskog vijeća Livna održana je i zbog problema oko isporuke toplotne energije iz gradske toplane gdje je JP Komunalno d.o.o. Livno, zbog nedovoljnog broja korisnika i neodrživosti sustava, krajem siječnja ove godine najavio prestanak proizvodnje i isporučivanja  toplinske energije korisnicima na području grada Livna.

Problemi s toplinskim grijanjem vežu se za smanjenjem broja korisnika Javnog poduzeća “Komunalno” koji su počeli još u listopadu prošle godine kada je Gradsko vijeće na inicijativu ovog poduzeća usvojilo odluku kojom je za 100 posto povećana cijena opskrbe toplinskom energijom za kućanstva, odnosno 235 posto za pravne osobe u Livnu.

Na koncu, vijećnici su bili suglasni oko ove točke dnevnog reda te su kroz Izmjene i dopune Proračuna za 2023. odnosno preraspodjelom sredstava, donekle riješili problem grijanja iz gradske Toplane do 1. travnja ove godine.

“S tim danom prestat će vrijediti Odluka o obvezi J.P. Komunalno da vrši poslove toplifikacije. Na Gradskoj upravi je sada da riješi pravne odnose s većinskim vlasnikom toplane”, istaknuto je zajedničkom odlukom vijećnika.

RTV HB