Granić: Tuđman nije htio dijeliti BIH, rekao je: “Alija, ja ne mogu ostaviti Hrvate Središnje Bosne”

Veliki broj uzvanica iz političkog, vjerskog i društvenog života Hrvata Središnje Bosne nazočio je predstavljanju drugog dopunjenog izdanja knjige “Diplomatska oluja”, autora prof. dr. sc. Mate Granića, ratnog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i jednog od glavnih pregovarača Republike Hrvatske prilikom kreiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Komentirajući sadašnju situaciju u Bosni i Hercegovini, Granić je kazao kako dugo nije bilo nikakvog napretka te da su nakon 2000. godine Hrvati došli u neravnopravan način.

– Postoje samo dva načina zaštite vitalnih nacionalnih interesa svih naroda, jedan je izbor člana Predsjedništva, a drugi je Dom naroda. Ohrabrujuće je što je visoki predstavnik donio odluku na sam dan izbora, čim je zaštićen vitalni interes hrvatskog naroda, kao i to što je brzo došlo do formiranja vlade na razini BiH i kakvu viziju ta vlada ima, a to je svakako proeuropska vlada – kazao je.

Osvrnuo se i na povijesne događaje iz 1995. godine, istaknuvši da kao izravni svjedok može posvjedočiti da prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije htio dijeliti BiH.

– Paradigma je da je predsjednik Tuđman s Miloševićem dijelio BiH. Kao svjedok, akter i glavni pregovarač s Muslimanima i Srbima, mogu kazati da je Hrvatska prvo podržala referendum o suverenosti BiH, da je prva uputila veleposlanika u Sarajevo, da je primila milijun izbjeglica iz BiH, da je sva humanitarna i vojna pomoć došla iz Hrvatske ili kroz Hrvatsku. Na kraju, kada je došla ponuda 10. siječnja 1994. godine od predsjednika Izetbegovića, koji je kazao: “Uzmite sve južno od Prozora i Neretve, Mostar ćemo po pola, a mi ćemo se sa Srbima obračunati”, Tuđman je kazao: “Alija, ja ne mogu ostaviti Hrvate Središnje Bosne” – kazao je Granić.

Po njegovim riječima, prije potpisivanja sporazuma u Washingtonu, Tuđmana je pitao ima li ikakav usmeni ili pismeni dogovor s Miloševićem.

– Rekao mi je da nema i da imam slobodne ruke za pregovaranje. Tada je dogovoreno da je BiH država triju konstitutivnih naroda – kazao je Granić.

Autor: Dnevno.ba