HDZ BiH na infuziji, spasiti ga može samo katolički kler

Podsjećamo, prije nekoliko godina čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je u nazočnosti svjedoka otvorio dušu pred tadašnjom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i zajamčio da će napustiti stranačko kormilo čim završi povijesnu misiju izmjena famoznog Izbornog zakona BiH.

Godine su prošle, novih izbornih pravila nema, ‘legitimni’ Čović još uvijek despotski upravlja najvećom hrvatskom strankom u BiH. I nema namjeru odstupiti.

Ako je Izborni zakon i dalje isključivi preduvjet za umirovljenje Dragana Čovića onda je posve jasno da će stožernik, na oduševljene svojih pokornih sluga, a na žalost ipak sve većeg broja oponenata, ostati doživotni vladar u najmanju ruku jedne kontroverzne stranke.

I neki njegovi špijuničići se po kuloarima šale kako je ‘Čova ipak Titin učenik i da će stranku predati nasljedniku tek pod biološkom prisilom’. Kao i njemu nekada omiljeni diktator.

Okorjeli karijeristi i kriminalci

Da se kojim slučajem radi o istinski demokratskoj stranci i velikom demokrati, lideru, itekao bi se moglo raspravljati o neoprostivim grijesima nedodirljvog predsjednika pa i o povlačenju. Jer, objektivno, htjeli to neki priznati ili ne, HDZ BiH je na terenu u rasulu, priključeni na infuziju.

Tu stranku buše okorjeli karijeristi i kriminalci koji ‘čiste’ sve zdravo, mlado, obrazovano i moralno pred sobom. Istodobno, vrhu stranke i samom predsjedniku Draganu Čoviću se šalju potuno iskrivljene slike i lažne idilične informacije.

Ipak, dosta toga se ne može sakriti. Tako su u zadnje vrijeme provaljeni vrlo zabrinjavajući detalji o surovim unutarstranačkim obračunima u Zeničko-dobojskoj i županiji Središnja Bosna. Zapravo, gotovo da nema županijskog odbora HDZ-a BiH u kojem barem jedna veća općinska organizacija ne sabotira njegov rad.

U Središnjoj Bosni je to Kiseljački ogranak, u Zeničko-dobojskoj županijskoj organizaciji bojkotiraju iz Vareša, Tešnja ali i veliki broj zastupnika iz Žepča.

Odavno svi znaju o neredu u Hercegbosanskoj županiji. Dobro upućeni u zbivanja u HDZ-u BiH tvrde kako se vješto skrivaju i sukobi u Mostaru, pa čak i u Zapadnohercegovačkoj županijskoj infrastrukturi.

O sarajevskom HDZ-u BiH se godinama ništa bitno ne zna.

Tenderski postotci

Naši sugovornici iz vrha HDZ-a BiH ipak ne smiju javno progovoriti, ali stidljivo upiru prstom u stranačku mecenu. Tvrde kako je narcisoidni Čović izvarao, zapravo i zavadio, članstvo lažnim ‘projektom’ osvježavanja stranke, jer je po županijskim i općinskim odborima ipak zadržao ‘provjerene’ stranačke podanike.

Čestitim članovima i osnivačima je na vrh glave izluženih lokalnih šerifa i ljubavnika, kriminalaca i korupcionaša koji gledaju samo kako se dočepati nekog tenderskog postotka. I sam je Čović nevjerodostojan jer ima 67 godina.

Lokalni izbori

Iduće godine su lokalni izbori u BiH. Crne su prognoze za HDZ BiH. Čovićeva stranka je zahrđala, izranjavana, i sve je manje omiljena među hrvatskim pukom.

Snagu joj na izborima donekle može zadržati jedino katolički kler, koji i dalje drži utjecaj nad najvećin brojem Hrvata. Iako mu je stado demografski izmasakrirano najvećim dijelom pogibeljnom politikom HDZ-a BiH svećenstvo ne vidi drugu prihvatljivu i financijski moćniju opciju.

Zato svoju ogromnu priliku imaju Ilija Cvitanović i Slaven Raguž. Na stotine Čovićevih odbjeglih i otjeranih perjanica se preko noći promoviralo u potencijalne udavače.

Druga je stvar hoće li ih Devedesetka i HRS sve i primiti. Informacije s terena ukazuju da su u nekim sredinama, naročito u Bosni i HDZ 1990 i HRS toliko ojačali da s velikim nestrpljenjem i optimizmom čekaju taj izborni obračun sa strankom Dragana Čovića, odnosno s njegovim dotrajalim uzdaniama.

Doima se kako to Čović ne vidi i nije mu jasno što se događa u županijama i općinama. On je i dalje opsjednut svojom narcisoidnošću i slavom, kamerama i laskanjima.

Fakture manipuliranja, korupcije, bogaćenja, diktature i nacionalnog demografskog sloma mogle bi biti okrutne. J. S.

Dnevnik.ba