Hoće li se Kina upetljati u rat u Ukrajini

Glavni zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Syrskyi objavio je da će uskoro pokrenuti protuofenzivu.

Rekao je da Wagner paravojska gubi udarnu snagu i na rubu je iscrpljenosti u istočnoj i južnoj Ukrajini. “Vrlo skoro ćemo iskoristiti priliku”, rekao je zapovjednik.

Iz Moskve zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev oddgovara najnovijom prijetnjom: ako Ukrajinci pokušaju zauzeti Krim, Rusija će odgovoriti svim naoružanjem koje ima.

Za svakog ubijenog Ukrajinca na terenu bude ubijeno pet, šest, sedam Rusa, kaže bivši američki ministar obrane Mark Esper.

U više od godinu dana ruske agresije život je izgubilo gotovo 8 i pol tisuća civila. Svjetska banka procijenila je da bi obnova Ukrajine, za sada, mogla stajati najmanje 411 milijardi eura.

Američki je predsjednik potvrdio kako ima razloga za brigu nakon što su Moskva i Peking objavili svoje novo strateško partnerstvo. Pogotovo u vojnoj suradnji.

– Gledajte, ne smijemo podcjenjivati ni Kinu, ni Rusiju. Posljednja tri mjeseca stalno slušam o tome kako će Kina osigurati moderno oružje Rusiji, stalno se to priča. Ali od toga još nema ništa. Ne znači da se to neće dogoditi, ali za sada – ništa od toga, kazao je Joe Biden.

Izravni ulazak Kine u rat, odnosno isporuka njihovog oružja ruskoj strani, dodatno bi zakomplicirala stanje u Ukrajini, ali i dovela do velikih posljedica u međunarodnim odnosima, pa zato brojni analitičari tvrde kako za tako nešto postoje vrlo male šanse.