Hodočasnici iz župe Glamoč i Livno pješačili Sv. Ivi u Pomilačje

Ono što je za hodočasnike u Santiagu sv. Jakov, u BiH je sv. Ivo u Podmilačju.

Svetište sv. Ive Krstitelja u Podmilačju je najveće nemarijansko svetište u Istočnoj Europi, i jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH. Tu se od polovice XV. stoljeća, kad je svetište utemeljeno i sagrađena sada obnovljena crkvica, svake godine uoči i na spomendan sv. Ivana Krstitelja, 23. i 24. lipnja okupljaju tisuće vjernika katolika, ali i pripadnika drugih religija, svečevih štovatelja i hodočasnika iz BiH, Hrvatske i drugih europskih država.

 

Postala je tradicija da iz naše župe vjernici idu pješice. Tako je bilo i ove godine. Grupa od 23 hodočasnika, predvođena župnikom, zatim 5-ero hodočasnika iz Livna, koji su dan ranije došli pješice do Glamoča, zajedno s 18-ero iz župe Glamoč, krenuli su u četvrtak ujutro u 4h iz Glamoča na put u Podmilačje dug 99 kilometara.

Nakon molitve i blagoslova krenuli su prema mjestima Sjever – Homar – Dubrave, Pribelja, Majevac, Pljeva i Šipovo gdje su stigli u kasnim noćim satima.

Nakon što su u Šipovu prenoćili, sutradan rano ujutro nastavljaju svoj put prema Jezeru, Jajcu i konačno Podmilačju. Tijekom puta hodočasnici su molili krunicu i pjevali duhovne pjesme.

Osim duhovne dimenzije ovo hodočašće predstavlja i priliku za ispunjavanje zavjeta s kojima su hodočasnici krenuli.
Vjerujem da su mnogi koji su i ove godine iskusili poteškoće puta, ali i zadovoljstvo zbog izvršenih zavjeta, molitava i žrtava već odlučili, ako to bude i Božja volja, i dogodine krenuti u ovo naše veliko svetište.

Župa ”Sv. Ilije Proroka” Glamoč