Hrvatska putovnica postala najmoćnija u regiji, pogledajte u koliko zemalja može bez vize

Prema VisaGuide Passport Indexu, hrvatski građani mogu posjetiti ukupno 97 zemalja bez vize, uključujući šest zemalja koje zahtijevaju elektroničku autorizaciju putovanja (eTA) i 43 zemlje bez putovnice.

Iako Hrvatska ima najvišu ocjenu putovnice (88,28), viza je Hrvatima potrebna za ulazak u 24 zemlje, uključujući i Kubu, Sjevernu Koreju i Ganu.

Od početka godine Hrvatska se popela na ljestvici jačine putovnica, s 26. pozicije u siječnju na 24. u narednim mjesecima. Do svibnja je nekoliko zemalja ukinulo ili olakšalo vizne uvjete za Hrvatsku, čime je hrvatska putovnica rangirana na 22. mjestu.

Rumunjska putovnica porasla za 3 mjesta od pristupanja Schengenu

Rumunjska putovnica bila je 36. najmoćnija u svijetu u prva tri mjeseca ove godine.

Međutim, u lipnju, dva mjeseca nakon djelomičnog ulaska u Schengen, rumunjska putovnica nalazi se na 34. mjestu i omogućuje bezvizni ulazak u 112 zemalja.

Bugarska je, s druge strane, zadržala istu poziciju (39.), s ocjenom putovnice od 85,86 i bezviznim ulaskom u 108 zemalja.

Dok za nositelje bugarske putovnice postoje vize za 34 zemlje, oni iz Rumunjske moraju podnijeti zahtjev za vizu za ulazak u 27 zemalja.