Hrvatski državljani s navršenih 18 godina obvezni su prijaviti se za vojnu evidenciju, evo zašto

-Sve države vode evidenciju svojih državljana. Ministarstva obrane svih država posebno vode evidencije punoljetnih muških državljana, a svaka država to radi na svoj način, pojasnio je Sablić

Posljednjih mjeseci sve više se spominje upis u vojnu evidenciju Republike Hrvatske. Ta tema je zaintrigirala mnoge hrvatske državljane koji s 18 navršenih godina ulaze u evidenciju vojnih obveznika, piše Fenix-magazin.

Generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić je rekao kako su u Stuttgartu zamijetili veći broj upita hrvatskih državljana oko uvođenja vojnih obveznika u vojnu evidenciju.

– Jasno je da je kod građana, s obzirom da svi skoro na dnevnoj razini pratimo događanja u svijetu, a posebno agresiju u Ukrajini, prisutna određena zabrinutost. Često po društvenim mrežama kruže i razne polu informacije i neistine, stoga je dobro da građani imaju prave informacije. Naime, nema mjesta nikakvim strahovima, kazao je Sablić za Fenix-magazin napominjući kako je u Republici Hrvatskoj ukinuto obavezno služenje vojnog roka.

-Sve države vode evidenciju svojih državljana. Ministarstva obrane svih država posebno vode evidencije punoljetnih muških državljana, a svaka država to radi na svoj način. Velika Britanija npr. vodi te evidencije na svoj način, Austrija na svoj način, Njemačka na svoj način, itd. Ukoliko npr. neka država nije svoje građane sa napunjenih 18 godine pozvala da se osobno prijave u vojnu evidenciju, to ne znači da oni nisu već u tim evidencijama i da ih u slučaju potrebe, govorimo o izuzetnom slučaju nekog potencijalnog konflikta, one neće biti unovačeni, kaže Sablić.

Na pitanja što s onima koji imaju dvojno državljanstvo, a što većina mladih Hrvata rođenih u drugim zemljama već imaju ili onima koji uzimanjem drugog državljanstva misle izbjeći vojnu obvezu, Sablić odgovara:

poster
-To što, recimo netko ima dvojno državljanstvo ili recimo netko u strahu uzme otpust iz hrvatskog državljanstva, ne znači ne znači da ga neće unovačiti upravo ta druga država, čije državljanstvo je uzeo. To je potpuni nonsens, kaže hrvatski generalni konzul iz Stuttgarta.

Sukladno Zakonu o obrani svi hrvatski državljani, muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske dužni su se po pozivu javiti u vojni odsjek i ponijeti sa sobom osobnu iskaznicu ili domovnicu te predočiti OIB. I oni hrvatski državljani koji borave u inozemstvu dužni su se također upisati u vojnu evidenciju, u koju se mogu mogu upisati putem hrvatskih diplomatskih misija ili konzularnog ureda u državi u kojoj borave.

-Svi oni koji, npr. borave na području Baden-Württemberga mogu to učiniti u GK RH Stuttgart, dovoljno je da donesu sa sobom neki identifikacijski dokument i domovnicu, ističe Sablić dodajući kako je to redovna procedura koje se sukladno zakonu obavlja već godinama te da nema potrebe za bilo kakvim strahom ili neizvjesnosti.

-Možda je ovaj proces upao malo više u fokus javnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu, te zbog činjenice da se posljednje dvije godine zbog pandemije građani nisu osobno dolazili upisivati, kazao je Sablić dodajući kako hrvatski vojni obveznici ne trebaju imati straha jer „Hrvatsku državu nisu stvorile kukavice, a niti je danas vode kukavice“.

Večernji.ba