Hrvatski sabor ovaj tjedan o provedbi Deklaracije o položaju Hrvata u BiH

Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti deset točaka, među kojima i Izvješće o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022. godini.

Podnositelj Izvješća, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, podsjeća kako je 2022. u BiH bila izborna godina i pojačan angažman svih hrvatskih institucija prema međunarodnoj javnosti, kako bi se ukazalo na potrebu poštivanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH i potaknulo međunarodnu zajednicu na provedbu ustavne i izborne reforme u toj državi kojom će biti zajamčena ravnopravnost Hrvata i prava svih građana.

Dodatno, Hrvatska je dala snažan politički doprinos BiH, pri stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU, koji je BiH dobila 15. prosinca 2022. godine, navodi Ministarstvo.

Ističe i kako je Hrvatska u 2022., u odnosu na godinu prije, izdvojila znatno veća sredstva za projekte u BiH, prvenstveno kako bi poboljšala položaj hrvatskog naroda.

Robna razmjena između dviju država iznosila je 3, 9 milijardi eura, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 50, 6 posto, hrvatski izvoz u BiH iznosio je 2, 5 milijardi eura, a uvoz 1, 4 milijarde eura, BiH je u 2022. bila peti trgovinski partner Hrvatske.

O spomenutom Izvješću, Sabor će raspravljati u četvrtak, u srijedu će se baviti izmjenama Zakona o sestrinstvu, cilj im je proširiti kompetencije prvostupnica sestrinstva s odobrenjem za samostalan rad i specijalizacijom iz djelatnosti hitne medicine.

Osim toga, medicinskim se sestrama želi zajamčiti sigurnost i zaštita kakvu već imaju drugi zdravstveni radnici. Daje im se pravo da odbiju pružiti zdravstvenu njegu osobi koja im prijeti ili je fizički agresivna te obveza da o tome hitno izvijeste neposredno nadređene.

Sabor će istoga dana raspraviti i izmjene zakona o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom i o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.