Izetbegović: Moj babo je jedini zaustavljao etnička čišćenja Titovih generala

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović je kometirao posljednje Američke sankcije kazavši da će na neistine odgovarati istinom. U odnosu na to je napravio i poveznicu s optužbama na njegova oca Alije Izetbegovića.

Govoreći o optužbama SAD-a prilikom obrazlaganja sankcija Osmanu Mehmedagiću, Izetbegović je to, kako prenosi Klix.ba, odbacio kao neprovjerene tračeve “sarajevskih kafana koje međunarodna zajednica pokupi i prenese State Departmentu i oni odluče da po njima postupe”.

“Mislim da američko veleposlanstvo nasjeda na tračeve sarajevskih kafana i opozicije SDA. Oni tužitelji koji namještaju ovo oko respiratora”, rekao je.

Ostaje optužba da je Osmanagić radio stvari koje su financijski pogodovale SDA, a Izetbegović kaže da su SAD dužne sve navode potvrditi jasnim dokazima.

Govoreći o dokazima, Izetbegović je to usporedio s činjenicom da su, aktualnu temu oko diplome njegove supruge Sebije Izetbegović, pojasnili i dokazali donošenjem indeksa kao dokaza o studiranju.

Potom se dotakao izjava profesora Kurjaka koji je nedavno izjavio da njegova supruga kod njega nikada nije studirala, a potom su, kako je rekao, našli snimke na kojima Kurjak govori kako je doktorski rad Sebije Izetbegović “izvanredan” i da bi ga mogla obraniti bilo gdje. Podsjetimo, akademik Kurjak je izjavio kako Sebija Izetbegović nije završila postdiplomski studij u Zagrebu, ne negirajući da je on bio član Komisije pred kojom je Sebija branila doktorsku disertaciju

Izatbegović je nastavio je da će na neistinu odgovoriti istinom te sve, kako piše Klix, povezao s neistina u vezi s njegovim ocem Alijom Izetbegovićem.

“Na neistinu ćemo odgovarati istinom. Ove godine će 40 godina kako su mog roditelja nedužnog odveli i osudili da je planirao etničko čišćenje. Bio je predsjednik države i jedini zaustavljao etnička čišćenja. Titova politika je provodila etničko čišćenje, a moj babo je to zaustavljao”, kazao je Izetbegović.

Govorio je o tome kako se sada stvara atmosfera u kojoj SDA gledaju kao kriminalnu organizaciju

“Ako bilo što dokažu, da smo kriminalna organizacija, ja ću se povući; prije devet mjeseci su nam zalijepili etiketu ali bez ikakvih dokaza”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da će njegova stranka učiniti sve kako bi popravila odnose sa SAD, ali da ne mogu pristati na neistine.

“SDA će učiniti sve da popravi odnose sa SAD, samo ne možemo pristati na neistine, ima nešto što je važnije – a to je istina i pravda i ne možemo pristati na neistine, Ako je istina ovo što piše u izvještajima, ja ću se povući”, naglašava on i pita se može li dopustiti da im lijepe etikete bez ikakvih dokaza?

Na kraju je komentirao i nedavne izjave Harisa Zahiragića rekavši da je pretjerao, opisavši ga kao “mladog i temperamentnog” čovjeka koji se tek našao u politici na toj razini, a koji je dao dvije “teške” izjave koje su, između ostalog, suprotne politikama koje vodi SDA.

Autor: Dnevno.ba