Je li i vaš telefon na ovom popisu: Imate problem ako jeste

Kompanija je za neke starije uređaje obećala tri godine nadogradnje operativnog sustava

Ukoliko posjedujete Samsung telefon iz 2019. godine, vrijeme je da počnete da razmišljate o novom uređaju. Među proizvođačima Android uređaja, Samsung je najbolji primjer kako se stariji uređaji održavaju u životu.

Uklonjeni sa sajta

Kompanija je za neke starije uređaje obećala tri godine nadogradnje operativnog sistema i dodatnu godinu sigurnosnih zakrpa, dok noviji modeli uživaju četiri godine novih Android verzija i dodatnu godinu zakrpa. Nažalost, došlo je vrijeme da se zaboravi na neke modele, a ovaj put je to Galaxy S10 serija.

Kako su Galaxy S10 modeli stari već četiri godine, a spadaju u 3+1 grupu uređaja, Samsung je točno na vrijeme uklonio ove uređaje sa službenog sajta, odnosno iz sekcije za podršku, što znači da je  sigurnosno ažuriranje iu ožujku vjerovatno bilo zadnje koje će ovi uređaji primiti.

Ipak, nisu svi Galaxy S10 telefoni “otišli pod sjekiru”. Kako su Galaxy S10 5G i S10 Lite lansirani nekoliko mjeseci nakon originalnih modela, vlasnici ovih uređaja mogu da očekuju još jedno sigurnosno ažuriranje prije nego što ih zadesi ista sudbina.

Neće primati firmware nadogradnje

Lansirana 2019. godine, Galaxy S10 serija je stigla sa Android 9.0, a trenutačno pokreće One UI 4 zasnovan na Android 12 operativnom sistemu koji je dobila u prvoj polovini 2022. godine.
Nekoliko mjeseci nakon toga, telefoni su prebačeni na kvartalne, umjesto na mjesečne sigurnosne zakrpe, što Samsung obično čini u završnoj fazi podrške.

Pored Galaxy S10 serije, Samsung je također u potpunosti ukinuo podršku za Galaxy A30 i A50 uređaje.

Ovo znači da ovi modeli neće primati firmware nadogradnje u budućnosti, dok su Galaxy A72 telefoni prebačeni sa mjesečnih na kvartalne zakrpe, pa njihovi vlasnici nadalje mogu očekivati manje ažuriranja.

Da sumiramo, ovo su telefoni koji su za kompaniju Samsung službeno “mrtvi”:

Samsung Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy A30

Samsung Galaxy A50

Samsung Galaxy S10 5G (još jedno ažuriranje)

Samsung Galaxy S10 Lite (još jedno ažuriranje)

Dnevni Avaz

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno