Jedna avio kompanija će uskoro vagati putnike prije ukrcavanja

Od putnika koji lete Korean Airom u sljedećih nekoliko sedmica moglo bi se tražiti da poduzmu još jedan korak prije ukrcavanja – da se popnu na vagu.

Međutim, ova politika aviokompanije nema nikakve veze s ponižavanjem nečijeg izgleda. Korean Air jedan je od mnogih zračnih prijevoznika diljem svijeta od kojih se zahtijeva povremeno prikupljanje podataka o težini letjelice.

Prema najavi ovog avio prijevoznika, program će utjecati na neke putnike koji polijeću s aerodroma Gimpo (GMP) od 28. kolovoza do 3. rujna i s međunarodnog aerodroma Incheon (ICA) između 8. i 19. rujna.

I putnici i prtljaga izvagat će se anonimno, a podaci će se potom podijeliti s Ministarstvom zemlje, infrastrukture i prometa.

Ako putnik ne želi da se prikupljaju podaci o njegovoj težini, Korean Air potvrđuje da može odustati tako da o tome obavijesti člana osoblja.

Iako bi se neki putnici mogli iznenaditi kad se od njih traži da skoče na vagu, ovu odluku ne donose avio prijevoznici – to često nalažu državni regulatori avio prijevoznika.

Ranije ove godine, Air New Zealand proveo je sličan program s nekim klijentima koji su letjeli na međunarodnim rutama, poput ultraduge relacije između Aucklanda i JFK-a u New Yorku.

“Znamo da stati na vagu može biti zastrašujuće. Želimo uvjeriti naše kupce da nigdje nema vidljivog zaslona. Nitko ne može vidjeti vašu težinu, čak ni mi”, rekao je tada predstavnik Air NZ-a, nacionalnog prijevoznika zemlje.

Nakon što se podaci prikupe, oni pomažu avio kompanijama u donošenju odluka o potrebama za gorivom i raspodjeli težine u avionu.