KAKO TO? 12 kilometara autoceste kroz Bosnu 300 milijuna eura, kroz Hercegovinu 11 kilometara 85 milijuna eura

O mnogim nelogičnostima na autocesti kroz Hercegovinu, gdje za jedan tender treba pet godina u više navrata smo pisali, no direktor Autocesta Elmedin Voloder uvijek ostavlja mjesto za nova pisanja i pitanja.

Jedno od njih bi bilo, kada bi direktor uopće i odgovarao, kako 11, 07 kilometara autoceste kroz Hercegovinu košta 85 milijuna eura, a 12 kilometara kroz Bosnu 330 milijuna eura. Mnogo je tu nešto čudnovato.

Dionica Počitelj – Zvirovići – dužina 11,07 kilometara, 2019. godine bila je podijeljena u dva lota. Prvi – Lot 1 iznosio je 56.522.840,50 eura bez PDV-a., a drugi LOT 2 (Most Počitelj) – 28.114.889 eura bez PDV-a.

Ukupno je dakle 11 kilometara autoceste iznosilo 85 milijuna eura bez PDV-a. S druge strane, na  dionici Ozimice – Poprikuše dužine 12 kilometara, 2023. procijenjena vrijednost nabavke radova iznosi 330 milijuna eura.

I premda je cijena i rada materijala uvelike skočila, razlika je ipak nelogična. Podsjetimo, Autoceste FBiH su raspisale međunarodni poziv za izgradnju poddionice Ozimice-Poprikuše koja je dio dionice Medakovo-Poprikuše na Koridoru 5c. Procijenjena vrijednost nabavke radova iznosi 300 mil EUR.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji dužina ove dionice iznosi skoro 12 km. Radovi će se financirati iz kredita Europske investicijske banke i granta Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

“Današnjim raspisivanjem tendera za izgradnju preostalih 12 kilometara, od Maglaja do Žepča, zaokružili smo izgradnju autoceste na sjeveru Koridora Vc.

Završetak radova na ovom dijelu Koridora planiramo polovicom 2026. godine tako da bi tada sjeverni dio Koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Save, bio u potpunosti izgrađen”, kazao je medijima u Sarajevu prije mjesec dana Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH. Rok za dostavljanje ponuda za ovu dionicu je 12. lipanj ove godine.

Poddionica Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača. Duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. Premda kilometar kraća od gore navedene tri puta je jeftinija.

U LOT-u 1 su značajni objekti: petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tunel Počitelj (L=1.200 m), tri vijadukta ukupne dužine 250 m, i otvorena trasa.

LOT 2 je Most Počitelj dužine 980 m. Most Počitelj je kontinurani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Stubovi mosta su visoki 92,97,92,91,88 i 66 m.

Hercegovina.info

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno