KINEZI SE VRATILI? Nedjeljom po noći tovari se kamen iz Livna i prebacuje u Hrvatsku

Nakon medijskih napisa i naprasnog nestanka kineskih radnika u livanjskom kamenolomu se opet izvoze kameni blokovi, i to po noći.

Nakon sto su mediji objavili priču o protuzakonitoj eksploataciji kamena u Livnu Kinezi naprasno nestaju, a radovi u kamenolomu prestaju. Sve do ovih dana kada kamioni opet počinju dolaziti po preostale kamene blokove, i po danu i po noći.

Činjenica da su vršili utovar i nedjeljom noću baca sumnju na transparentnost ponovnog pokretanja kamenoloma.

Žuri im se

Način kako su to radili u utorak (utovar na sred županijske ceste bez ikakvih mjera osiguravanja prometa) opet upućuje na žurbu da se blokovi samo izvezu u najbližu luku. Naime praksa je kineskih tvrtki da iz BiH izvoze kamene blokove pa ih onda režu na brodovima da bi do Kine imali asortiman kamena višestruko uvećane vrijednosti. Hercegovina.info je u posjedu videozapisa izvlačenja kamena s ove lokacije koji su nam snimili mještani.

Godinama se vršila eksploatacija AG kamena u Livnu bez koncesije. Posao su radili Kinezi, a ilegalni kamenolom je neko vrijeme vodio sin Mate Šiške pomoćnika ministra za gospodarstvo HBŽ.

Eksploatacija se vrši na osnovu istražnog prava koje je tvrtci omogućio upravo Mate Šiško, pomoćnik ministra gospodarstva u Vladi HBŽ od 2006., a koji slovi za čovjeka Borjane Krišto.

Kineski kamenolom u Livnu

Tek kad je u javnost dospjela informacija da taj kamenolom nema potrebne dozvole za rad, da nema koncesiju i da se ne uplaćuje naknada za eksploatirani kamen, a što je razvidno iz gornjeg dokumenta Kinezi nestaju.

Ostavljaju kamenolom i kamen pored puta a strojevi od tada miruju u kamenolomu, sve do sada. Po nekim procjenama lokalnih stanovnika s ove lokacije izvučeno je preko 100.000 metara kubičnih kamena.   

Tko su vlasnici?

Podsjetimo, tvrtka Ana Kamen, koja je u vlasništvu Kineskinje eksploatirala je kamen na lokalitetu Vaganj u Livnu, a ista tvrtka procesuirana je u Hrvatskoj zbog ilegalnog rudarenja.

Suvlasnici tvrtke Ana Kamen su Hongkong Huayi Investment co., Ltd. iz Kine, talijanska tvrtka pod kontrolom Kineza New Cis Marble Srl iz Corciana kraj Perugie, Kinez s hrvatskom adresom u Segetu Donjem Chan Wang, te Kam Wan Ng iz kineskog Xiamena.

Kineski kamenolom u Livnu

Kineskinja Yan Xu iz Ana kamena dobro se uvezala s lokalnim HDZ-ovcima u Hrvatskoj, gdje su ih prokljuvili, ali i HDZ-ovcima u Livnu.

Poveznica s HDZ-ovcima u Livnu je da se talijanska tvrtka pod kontrolom Kineza New Cis Marble Srl iz Corciana kraj Perugie nalazi se u kapitalu tvrtke KIK STONE d.o.o, tvrtke bliske najljepšoj dami HDZ-a i predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto, a što je razvidno i iz registra poslovnih subjekata.

Kineski kamenolom u Livnu

Tvrtka Silit natural stone, vlasnistvo Ilije Čečure iz Livna, bivšeg vlasnika Livno busa, kojem je Borjana Krišto bila pravnica i zastupnik na skupštini dioničara nakon privatizacije prije 10 godina započinje istraživanje AG kamena na lokalitetu Vaganj iznad Livna.

Uskoro počinje i eksploatacija kamena na toj lokaciji, preko Čečurina novog poduzeća Kik Stone…