Klarise samostan u Brestovskom napuštaju samo u rijetkim prilikama, kad su bolesne ili kad dolazi Papa…

Katolička crkva proslavila je spomendan svete Klare Asiške, spomen na dan njezine smrti 11. kolovoza 1253. godine ili, kako je u svojoj propovijedi pred jedinim samostanom njezinih sljedbenica u BiH, u Brestovskom pokraj Kiseljaka, kazao fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, dan kada je sv. Klara rođena za nebo. Klara je rođena 1193. godine u Asizu u plemićkoj obitelji koju je napustila sa samo 19 godina, odlučivši po uzoru na sv. Franju slijediti Krista.

Stroga klauzura

Odabirući život u siromaštvu, malenosti i poniznosti, živjela je u strogoj klauzuri u Samostanu sv. Damjana u Asizu, koji je jednom zgodom spasila od neprijatelja, što je jedno od brojnih čuda koja je za ovozemaljskog života napravila. Klara Asiška utemeljiteljica je reda sestara klarisa, prva je žena u Katoličkoj crkvi koja je napisala pravila reda koji je priznao i sam Papa, piše portal Večernjeg lista BiH. Njezinih sljedbenica danas je u svijetu oko 20 tisuća. Prije 34 godine četiri sestre klarise iz Splita stižu u BiH te se nastanjuju u samostanu u Brestovskom, jedinom tog reda u BiH, koji, po uzoru na svoju utemeljiteljicu, nisu napustile ni dok je samostan gorio u ratu. Zajednici, koja je donedavno imala devet sestara, nedavno su se pridružile i tri novakinje – dvije iz BiH i jedna iz Hrvatske. Redovnički habit obukle su postulantice Danijela Lauc, Martina Primorac (obje iz Ljubuškog) i Helena Strancarić iz Zagreba te tako počele vrijeme novicijata i priprema koje će trajati pet godina prije nego što donesu odluku o polaganju doživotnih zavjeta.

– Sada nas je u samostanu ukupno 12, nas devet i tri novakinje pred kojima je vrijeme kušnje prije nego što se odluče za doživotne zavjete i život u strogoj klauzuri. Naši dani prolaze u molitvi i radu, osam sati svakoga dana u različitim terminima molimo se za sve ljude ovoga svijeta, isto toliko vremena provodimo u radu jer u osami i miru jedino možete upoznati Boga. Samostan napuštamo u rijetkim prilikama zbog bolesti, kada su nam roditelji na umoru ili kada dolazi Papa – kaže za Večernji list sestra Hijacinta Batinić, opatica Samostana sestara klarisa u Brestovskom. Posebnu zahvalu klarisama u BiH zbog njihove zauzetosti i molitve za čovjeka uputio je provincijal Dadić.

Večernji.ba