Kršteno sedmo dijete Silvije i Stipe Kuliša iz Miša kod Livna

U župnoj Crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Podhumu, na svetkovinu Svete Obitelji 31. prosinca 2023. godine, pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren slavio je Svetu Misu pod kojom je podijelio sakrament krštenja malom Kristijanu, sedmom djetetu obitelji Stipe i Silvije Kuliš iz Miša.

S biskupom Markom u koncelebraciji je bio domaći župnik fra Jurica Periša. Prostrana župna crkva je bila ispunjena vjernicima, među kojima je bio lijep broj djece i mladih.

Na početku Svete Mise biskup Marko je naglasio kako nas je na ovo sveto misno slavlje okuplja Božja ljubav, Božja dobrota i Božje milosrđe iskazano u slavljenju svetkovine Svete Obitelji kao i na krštenju sedmog djeteta Kristijana u obitelji Stipe i Silvije Kuliš iz Miša.

U prigodnoj homiliji biskup je naglasio važnost obitelji kao najvažnije ljudske zajednice na ovoj zemlji.

” Mi ljudi živimo u različitim zajednicama. Obitelj je osnovna zajednica na kojoj se temelje sve ostale zajednice. Crkva i država, kao dvije najmoćnije zajednice, također se temelje na obitelji. Obitelj ili brak nastaje u okrilju plodne ljubavi između muškarca i žene. Ljubav se rađa iz slobode za slobodu. Prema tome, ljubav se ne može silom iznuditi niti novcem kupiti. Zato se prava obitelj temelji na slobodi i ljubavi proizašloj iz slobode. Kod nas i u cijelom svijetu postoji mišljenje da sloboda postoji samo prije braka, a da u braku nema slobode. To je potpuno krivo. U braku moraju istodobno rasti i sloboda i ljubav.”

Podijelivši sakrament krštenja malom Kristijanu biskup Semren je čestitao sretnim roditeljima, ali i župnoj zajednici zbog još jednog Kristovog suradnika.

Pjevanje božićnih pjesama cijele okupljene zajednice za vrijeme liturgijskog slavlja predvodio je župni zbor na čelu s voditeljem zbora Mirkom Puđom.

Prije završetka Svete mise prisutni su otpjevali himan „Te Deum“ – Tebe Boga hvalimo te tako, slaveći jednoga i trojstvenoga Boga, zahvalili mu na svim dobročinstvima kojima ih je obdarivao tijekom protekle građanske godine.

Pred kraj Mise župnik je zahvalio biskupu zbog podijeljenog sakramenta krštenja, čestitavši sretnim roditeljima izrazio radost zbog dobitka novog člana Kristove Crkve, malog Kristijana.

Biskup je misno slavlje završio svečanim blagoslovom majke, oca i okupljenog naroda.

(Izvor: www.selomisi.com)