Krvna grupa vam otkriva kojim ste bolestima skloni

Osam je krvnih grupa, a izuzetno je važno znati koja je vaša. Može vam spasiti život, a i pomoći da preduhitrite neka stanja i zdravstvene probleme

Vrlo je važno znati svoju krvnu grupu, posebno u hitnim situacijama, pa ju je dobro imati negdje i zapisanu. Četiri su glavne krvne grupe: A, B, O te AB, a ukupno ih je osam, kad se pribroje i Rh faktor (A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-). Stručnjaci smatraju kako vam krvna grupa može otkriti kojim ste bolestima skloniji, piše Ordinacija.hr.

Bolesti srca
Dobra je vijest za osobe s krvnom grupom 0 da je njihov rizik nizak, ako je vjerovati istraživanjima. Stručnjaci ne znaju razlog no postoji mišljenje kako je moguće da su ostale krvne grupe povezane s višim razinama kolesterola te proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka.

Rak želuca
A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe 0. Posebno se to odnosi na grupu A kod koje je najčešći. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji H. Pilori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta se bakterija često nalazi u trbuhu i može uzrokovati upale i čireve.

Rak gušterače
Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik od razvoja ove bolesti. Molekule u krvi grupe A i B pomažu bakteriji H. Pilori da raste i razvija se u crijevima što povećava rizik od obolijevanja.

Stres
Stres povećava razinu kortizola u krvi. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišene razine kortizola pa su sklonije stresu.

poster
Pamćenje
Mala studija pokazala je da najčešće probleme s pamćenjem imaju ljudi s AB krvnom grupom.

Čir
Čir na želucu je vrlo bolan i neugodan, a češće pogađa ljude s krvnom grupom 0.

Krvni ugrušci
Venska tromboza je stvaranje ugrušaka u dubinskim venama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.

Duljina života
Šanse da ćete živjeti dulje imaju oni s krvnom grupom 0. Stručnjaci misle kako je to posljedica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih žila.

Plodnost
Jedna studija pokazala je da su žene s krvnom grupom 0 sklonije imati smanjeni broj zdravih jajnih stanica, no to je daleko od dokazanog

Dijabetes
Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci nisu sigurni zašto te smatraju da je potrebno još istraživanja.

Moždani udar
Rizik od moždanog udara raste ako imate krvnu grupu AB. Liječnici misle da je to posljedica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka.

Večernji.ba