Livnjaci obilježili svetkovinu svetog Ivana Krstitelja

U subotu se u Livnu, povodom svetkovine svetog Ivana Krstitelja, održala tradicionalna večernja misa s blagoslovom djece u 18:00 sati na Groblju sv. Ive.

Istina je da sveti Ivan Krstitelj ima poseban značaj na našim prostorima te pored svetog Ante nosi titulu jednog od najomiljenijih svetaca. Dugogodišnja tradicija spomendana svetog Ive u Livnu ogleda se u trodnevnici prije samog spomendana rođenja Ivana Krstitelja, a na sam dan, 24. lipnja, najveći odaziv je svakako na večernjoj misi.

Večernja misa desetljećima se održava na Groblju svetog Ive, za koje se vjeruje da se na toj lokaciji nalazio samostan sv. Ivana Krstitelja, spaljen u osmansko doba.  2004. godine, Groblje svetog Ive proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Misu s blagoslovom djece predslavio je i propovijedao dr. fra Josip Jozić, dekan i profesor Franjevačke teologije u Sarajevu.

U svojoj bogatoj propovijedi poslao je snažnu poruku roditeljima o samom odgoju i pristupu svojoj djeci. Govorio je o poniznosti sv. Ivana Krstitelja te kako kroz skromnost i poniznost, s realnim pogledom na život ostvariti svaki cilj i kako prenijeti to na najmlađe, kojima je poslije udijelio blagoslove.

Mnogobrojne Livnjake na večernjoj misi poslužilo je i svježije vrijeme dodatno obogaćeno vjetrom, s obzirom na izražene visoke temeprature na svetkovinu sv. Ivana Krsitelja godinama unatrag.

Jabuka.TV