Livnjaci osvojili treće mjesto na natjecanju u Hrvatskoj / Fotogalerija

Ilija Suša, Nikola Miloloža i Anđelko Ištuk

S ciljem očuvanja tradicije koja je i na UNESCO-ovu popisu svjetske nematerijalne baštine, na otoku Pagu 5. i 6. svibnja održano je šesto Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida.

Tom prigodom je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nositeljima umijeća gradnje suhozida uručila i Povelju UNESCO-a.

Na svijetu postoje razna službena i neslužbena natjecanja, ne samo u sportu, već i u korisnim vještinama. Jedna od njih je i gradnja suhozida u kojoj se ove subote na šestom Prvenstvu Hrvatske u gradnji suhozida na otoku Pagu okušalo 11 ekipa.

Gradnja suhozida, odnosno vještina gradnje zidova od kamena bez vezivnih sredstava, zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

U zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Cipra, Italije, Grčke, Francuske, Španjolske, Slovenije i Švicarske, godinu kasnije, međuvladin odbor UNESCO-a prepoznao je važnost te tradicije te ju uvrstio na Reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Pobjednik šestog Prvenstva Hrvatske u gradnji suhozida je ekipa Vlaji iz Sinja.

Drugo mjesto osvojila je ekipa Ošula s otoka Cresa, dok je treće mjesto zauzela ekipa Rolling Stones iz Livna (Nikola Miloloža ‘Pexon’, Ilija Suša ‘Lula’ i Anđelko Ištuk).

Njihovi suhozidi koji tvore maleni amfiteatar ostat će na mjestu kao uspomena na ovo natjecanje, ali i podsjetnik da ovu tradicijsku vještinu treba očuvati.

Lula objašnjava ministrici da je Livanjski sir bolji od Paškog
Livnjaci poklonili Livanjski sir hrvatskoj ministrici turizma i kulture