LIVNJAK OSTVARIO VRHUNSKU DOBIT / Evo kolika je prosječna plaća u kompaniji Rimac Automobili

Osnivač Rimac Automobila i izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac u srijedu je putem statusa na svom Facebook profilu izvijestio da je ta kompanija u 2021. godini, prema revidiranom izvješću, ostvarila ukupni prihod od 1,46 milijardi kuna i dobit od 644 milijuna kuna, te je najavio da će uskoro objaviti i rezultate za 2022. godinu.

U podužem statusu na Facebooku istaknuo da je njegova kompanija mnogo puta prozvana zbog kašnjenja s predajom revidiranog financijskog izvještaja za 2021. godinu, prenosi Hina.

“Zbog toga i gubitka od 540 milijuna kuna prema preliminarnim/statističkim brojkama koje smo predali su nas pljuvali, omalovažavali, ismijavali i napadali. Radi tih javnih prozivki imamo i poreznu inspekciju u firmi zadnjih mjesec dana. I to je sasvim OK, nemam nikakav problem da pregledaju što god žele, samo mi je zanimljivo kako ljudi zabadaju nos i dižu frku oko nečega što doslovno nema koga drugog zanimati osim vlasnike firme”, navodi Mate Rimac.

Između ostalog, dodaje da je prije nekoliko dana pročitao i da 20 posto firmi još nije predalo izvješće za 2021., ali nije vidio da se ikog drugog tako napada.

644 milijuna kuna dobiti

Ističe da je jučer predan revidirani financijski izvještaj za 2021. iz kojeg je vidljivo da je kompanija ostvarila te godine 644 milijuna kuna dobiti. “Prema tome, nemamo najveći gubitak u 2021. godini, nego smo deveti po dobiti”, kaže Rimac, reagirajući na pojedine napise u medijima.

Vezano uz poslovanje 2021. godine, Rimac je naveo i da je od investitora prikupljeno 1,13 milijarde kuna, dok su im EU i državne potpore iznosile 17 milijuna kuna.

Porezi i doprinosi, ne računajući PDV, dosegnuli su 78 milijuna kuna, a ulaganje u istraživanje i razvoj 298 milijuna kuna.

Prosječna plaća

Prosječna bruto plaća u kompaniji iznosila je 18.422 kuna, a neto plaća 11.923 kuna, a bilo je 817 zaposlenika.

Vrijednost imovine procijenjena je na 3,23 milijarde kuna, a dugoročne obveze iznose 66 milijuna kuna.

Rimac je pojasnio je i zašto se kasnilo s predajom tog financijskog izvješća, navevši da nikad prije nisu kasnili niti će ikada više kasniti.

Naglasio je, naime, da im je 2021. bila dinamična godina – razdvojili su firmu na tri dijela (Iz Rimac Automobila d.o.o. nastali su Rimac Group, Bugatti Rimac i Rimac Technology) te preuzeli Bugatti od VW Grupe. Istovremeno su, navodi, zatvorili C rundu investicija (150 milijuna eura u 2021.) i zatvarali D rundu (500 milijuna eura), koja je na kraju završena 2022., a te su godine počeli i graditi Campus, promovirati Neveru i dr.

“Radi svih tih transakcija bili smo pod konstantnim due diligence-om i imali horde pravnika i financijaša VW-a, Porsche-a, Goldman Sachsa, Softbanka i njihovih big-four financijskih i pravnih savjetnika za vratom. Kad je transakcija napokon završila trebalo je urediti odnose između firmi – koji prostor koristi Bugatti Rimac, a koju Rimac Technology i koliki najam tko kome treba plaćati? Koju komponentu Nevere proizvodi Bugatti Rimac, a koju Rimac Technology? Koje usluge će jedna firma pružati drugoj …. A dok se to sve nije ispregovaralo, dogovorilo i potpisalo (doslovno stotine ugovora) i pet puta provjerilo, revizor nije mogao zaključiti godinu”, navodi Rimac u svom statusu.

Osvrnuvši se na to kako je u preliminarnim/statističkim podacima bio gubitak od 540 milijuna kuna, a po revidiranim financijskim izvješćima dobit od 640 milijuna, Rimac je istaknuo da je razlika u priznavanju ‘fair market value’ udjela u Bugatti Rimac, odnosno razlika između knjigovodstvene vrijednosti imovine koju su uložili u zajedničku tvrtku s VW-om/Porscheom, a uložili su hypercar poslovanje – sve što je vezano za Neveru, dok udio od 55 posto u Bugatti Rimac d.o.o. vrijedi znatno više od knjigovodstvene vrijednosti uložene imovine.

“Razlika između te dvije brojke je, prema međunarodnim računovodstvenim standardima, morala biti prihod u godini transakcije”, naveo je između ostalog Rimac.