LIVNO / Na Efrem kuli završena prva faza arheološkog istraživanja

Na Efrem kuli završena je prva faza 2. kampanje sustavnog arheološkog istraživanja.
.
Istraživanje kule nastavak je projekta u organizaciji Grad Livna kojim se planira zaštita, obnova i prezentacija utvrde starog Bistričkog grada.
.
Istraživanje je provedeno u organizaciji Grada Livna u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica – Livna pod nadzorom Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika u Sarajevu.
.
Voditeljica arheološkog istraživanja je Marija Marić Baković, muzejska savjetnica FMGG-a, uz arheologa Filipa Ćubelu te prosječno 6 do 8 radnika na terenu.
.

Efrem kula nalazi se iznad stijena Crvenice na zaravni Teber.

U ovoj fazi istraživanja uz kulu kružnog tlocrta (unutrašnjeg promjera 5,30 m i vanjskog 8,50 m, najviša sačuvana visina zida je oko 5,30 m te debljina zida 1,60 m) istražen je pomoćni utvrđeni prostor debljine zidova preko 4 m na kojeg se veže novi kompleks zidova koji se dalje nastavljaju te u tom dijelu iskopavanje nije završeno.
.
Rezultati najnovijih istraživanja pokazali su da se radi o kompleksnom utvrđenju uz obrambenu kulu za koju pretpostavljamo da je iz doba Osmanskog Carstva, isto tako otvorena je mogućnost starijih slojeva na ovom lokalitetu.
.
Arheološka istraživanja puna su nepredvidljivih situacija koje nam predstavljaju nove izazove, sa svakim novim rezultatom postavljaju nam se i nova pitanja koja nas u istraživanjima vode dalje.
.
Veseli nas što sudjelujemo u stvaranju nove vizure grada Livna.
.
FMGG Livno