Marija Krolo: Otvoreno pismo ministrici Dijani Novković – Pećanac

Dijana Novkovic Pecanac

OTVORENO PISMO MINISTRICI RADA, ZDRAVSTVA HBŽ, gospođi Dijani Novković-Pećanac

Poštovana gospođo Novković – Pećanac,

prije gotovo tri mjeseca sam Vam uputila dopis u kojem sam tražila da odgovorite na dva vrlo važna pitanja koja se odnose na sve stanovnike naše županije kada postanu pacijenti u različitim zdravstvenim ustanovama.

Prvo se pitanje odnosi na problem neimenovanja županijskog inspektora za zdravstvo, a koji ne postoji već duži niz godina na području Hercegbosanske županije, što stvara velike probleme pacijentima kada se žale na nezakonita postupanja u zdravstvu.

Ako žele riješiti takve probleme pacijenti moraju voditi različite vrste postupaka, kako pred Zavodom za zdravstveno osiguranje, tako i pred sudovima-što je nedopustivo.

Uz dopis sam Vam poslala i Preporuku Ombudsmena da se problem riješi i tako zaštite pacijenti.

Ako se nitko ne javlja na natječaj za navedeno radno mjesto, nadležno Federalno ministarstvo (kao predlagač zakona) u suradnji s Vama dužno je naći rješenje.

Nadalje, jeste li pokušali pronaći zakonski model s Federalnim inspektoratom za zdravstvo da njihovi inspektori na neki način preuzmu posao na području HBŽ-a.

U svakom slučaju, Vaš je posao da riješite ovaj problem, za to Vas plaćamo.

Drugi problem je činjenica da Županijska bolnica u Livnu ne izdaje nikakav certifikat/potvrdu  kada se pacijentima ugrađuju metalni dijelovi u tijelo pa navedeni pacijenti ne znaju kakvu vrstu materijala imaju u tijelu i susreću se s problemima pri MR pretragama, putovanjima zrakoplovom i sl.

Osim dopisa koji sam Vam poslala, dolazila sam u Ministarstvo provjeriti zbog čega nema odgovora i rečeno mi je da ću odgovor dobiti. Međutim odgovora nema.

Danima sam pokušavala telefonski dobiti informaciju o Vašem odgovoru – najčešće se nitko ne javlja na telefon (iako je svaki put kada dođem u Ministarstvo sve više zaposlenih).

Jednom sam prilikom razgovarala s gospodinom Pavom (prezime mi nije poznato) koji mi je rekao da ću dobiti odgovor na jedno od pitanja te mi je spomenuti gospodin potom spustio slušalicu.

Nakon ovakva razvoja situacije čovjek bude šokiran tom nepodnošljivom lakoćom ignoriranja svega što je posao Vas i Vaših zaposlenika, a o elementarnoj pristojnosti da i ne govorimo.

Što se treba dogoditi da svi skupa počnete raditi svoj posao i prestanete biti svrha samima sebi?

S poštovanjem, Marija Krolo

Ministrica Dijana Novković – Pećanac