Milorad Dodik: Schmidtov zadatak je da me zatvori

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je zadatak Christiana Schmidta da deklasira RS, da nisu točne Šmitove izjave o nepostojanju granice među entitetima, ali da RS neće posustati pred pritiscima.

– Aneks dva Daytonskog mirovnog sporazuma kaže da postoji linija razgraničenja – razgraničenje je ovdje ključno. Netko je smatrao da je normalno da ovo razgraniči. Neki, kao što je Šmit, pokušavaju to nešto da objedine po cijenu da unište sve od jednog naroda. U Sarajevu imate one koji stalno aplaudiraju njegovim budalaštinama i lažima, spremni da prihvate da im stranac nametne zakon – rekao je Dodik na Jahorini gdje je sudjelovao na “Saboru mladih Srpske”.

Dodik je konstatirao da oni koji aplaudiraju Šmitu očekuju da Srbi imaju probleme.

– Šmit je doveden kao lažan i njegov zadatak je da laže. On ne oklijeva da laže. Njegov zadatak je da Republiku Srpsku dovede do besmisla, da joj uzme imovinu, zatvori predsjednika – rekao je Dodik.

Dodik je konstatirao da je Šmitovo nametanje zakona udar na RS, te upozorio da je nametanje zakona o kažnjavanju nepoštovanja njegovih odluka samo priprema za buduća nametanja.

– Sutra će da nametne da imovina ta i ta pripada BiH, a vi ne smijete da pisnete – poručio je Dodik i dodao da su mu sve sankcije i nametnute jer nije dozvolio da RS bude dovedena u poziciju “prazne ljušture”.

Dodik je podsjetio da Savjet sigurnosti UN nije imenovao Šmita i da on nije visoki predstavnik, te da samim tim nije ni bitno šta on kaže.

– Oni moraju znati da se mi nećemo dati i da se nećemo prepustiti tim lažima. Zašto on misli da mi ne smijemo da djelujemo kada on laže? Misle da ćemo mi pustiti da nam uzmu imovinu i da ćemo da poštujmo odluku suda iz Strassbourga, odluku koju nisu prihvatile ni europske zemlje. Većina zemalja nije ni potpisala odluku da postoji taj sud – rekao je Dodik.

On je poručio da RS neće posustati pred pritiscima.

– Pričajte o separaciji, o secesiji, ali Republika Srpska mora da bude poštovana – rekao je Dodik.