Ministrica Nakić: Odgovor na pismo majke djevojčice s autizmom

Gordana Nakić (HDZ1990)

Odgovor na pismo majke djevojčice s autizmom odgovor je onima koji su je iskoristili u političke svrhe

Naime, 20. travnja 2023. godine u 9 sati primila sam majku djevojčice s autizmom i detaljno je uputila što treba poduzeti kako bi njezina djevojčica dobila asistenta.

Drugi put majku sam, iako nije bila najavljena, primila kada je dobila Rješenje Centra za socijalni rad.

Dakle, neistina je da su moja vrata bila zatvorena – naprotiv.

Kao uposlenik OŠ „Fra Lovro Karaula” Livno 15 godina provela sam u radu s djecom s teškoćama u razvoju među kojima su bila i dva učenika s autizmom (bez asistenata, jer su asistenti u škole uvedeni desetak godina poslije).

Bila sam i ostala podrška svakom djetetu i roditelju djeteta s teškoćama u razvoju. Kao učiteljica djece s teškoćama u razvoju organizirala sam i vodila kreativne radionice te sudjelovala u projektima preko kojih smo osiguravali didaktičke materijale i opremali prostorije kako bismo podigli kvalitetu odgojno- obrazovnoga rada, a uz to dvije godine volonterski sam vodila Družionicu – kreativnu radionicu za mlade s teškoćama u razvoju.

Kao ministrica nastavila sam voditi brigu da svako dijete koje ima rješenje dobije asistenta te sam i majku podržala i uputila što treba učiniti nakon čega je njezina djevojčica dobila

Rješenje.

U okviru svojih mogućnosti i mjerodavnosti podržavam rad udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Upravo zbog asistenata nerijetko su me sa skupštinske govornice prozivali pojedini zastupnici te sam usmeno i pisano u Skupštini objašnjavala kako asistenti nisu nepotreban teret proračunu i kako se bez asistenata ne može zamisliti inkluzivni odgoj i obrazovanje.

Iz navedenoga je jasno kako me nitko ne treba pozivati da učinim nešto dobro za ovu djecu, jer ja to činim skoro dva desetljeća, a sad to činim i za potencijalno nadarene i visokomotivirane učenike koji su također bili zapostavljeni.

Podatak da se u ovoj školskoj godini uz pomoć asistenta školovalo 6 učenika u srednjim i 23 učenika u osnovnim školama dovoljno govori o tome kako djeca s teškoćama u razvoju imaju punu podršku te je svako insinuiranje kako ministrica zapostavlja djecu s teškoćama u razvoju u najmanju ruku zlonamjerno.

Za sve postoji zakonska procedura pa i za upošljavanje asistenata.

Ravnateljicu Multietničkog inkluzivnog vrtića „Sunčani most II“, čiji je osnivač Grad Livno i austrijska organizacija Diakoniewerk, pozivam da pročita Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju članke 60., 61. i 65. u kojima jasno piše tko osigurava sredstva za rad, provođenje programa predškolskog obrazovanja i plaće uposlenika, a za čitatelje ću pojednostaviti objašnjenje.

Naime, škola je, nakon što dijete dobije rješenje za školovanje uz pomoć asistenta, dužna raspisati natječaj i primiti asistenta. Škola od Ministarstva zatraži suglasnost za raspisivanje natječaja za prijam asistenta i nikada se nije dogodilo da Ministarstvo uskrati suglasnost ili
drukčije rečeno svako dijete koje ima rješenje dobilo je asistenta, a plaća ga škola koja ga upošljava.

Vrtići od Ministarstva ne trebaju čak ni suglasnost za prijam djelatnika i asistenta pa nije jasno zašto je ministrica glavni krivac i negativac u ovoj priči.

Uposlenici vrtića nisu na proračunu Ministarstva, već je osnivač/i predškolske ustanove dužan osigurati sredstva za rad vrtića. Jasno je kako priča o novcu nema nikakve veze s Ministarstvom pa ne znam odakle to majci, jer sa mnom o tom nije razgovarala – vjerojatno je netko drugi majci dao te (dez)informacije kako bi je potaknuo na reakciju u medijima.

Zaključit ću na način iz kojega će svakom čitatelju biti jasno kako je majka instrument kojim se „otrovne strelice” javnosti usmjeravaju na mene tj. ministricu kao političku osobu koja je osigurala: besplatne udžbenike, besplatno testiranje potencijalno nadarenih učenika, besplatnu nastavu povijesti u Vukovaru, otvorila produžene boravke, pokreće digitalizaciju i centre izvrsnosti, organizira edukacije i različitim projektima oprema škole, pomogla osigurati veći dio sredstva za kupnju autobusa za prijevoz učenika s teškoćama u razvoju iz Glamoča u Centar Nova nada itd.

Nekom očito smeta što postoji osoba na političkoj poziciji koja radi i nešto je napravila u dvije i pol godine mandata te neosnovanim optužbama i medijskim linčem pokušavaju obmanuti javnost.

Ali istina je sljedeće:
1. Ministrica ne može raspisati natječaj niti primiti asistenta (asistent nije državni službenik). Ministrica raspisuje natječaj i prima djelatnike (državne službenike) prema Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva te je njihovo radno mjesto u Ministarstvu, a ne u vrtiću. Ravnatelji i Upravno vijeće vrtića primaju djelatnike vrtića. Dakle, prijam asistenta nije u mjerodavnosti Ministarstva nego vrtića.

2. Jednako tako, Ministarstvo ne prima asistente u škole. Škole raspisuju natječaje i primaju asistenta kada za to ima potrebe. Škola ne može primiti asistenta i rasporediti ga u vrtić jer je to druga ustanova.

3. Ostaje mogućnost koju jasno propisuje Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, a to je da Vrtić primi asistenta, a osnivač/i Vrtića osiguraju sredstva za plaću uposlenika (asistenta).

Zato pozivam ravnateljicu Vrtića koji je primio djevojčicu da što prije osigura asistenta, jer djevojčica ima pravomoćno Rješenje i svako odlaganje moglo bi imati negativne posljedice.

Podržavam majku u njezinoj borbi i pozivam je da ostane ustrajna te molim da ne nasjeda na isprazne priče onih koji koriste njezinu situaciju i ovu najranjiviju kategoriju u društvu potiču na ovakve poteze kako bi mene politički i ljudski degradirali, umjesto da se prihvate posla i osiguraju provođenje inkluzivnog predškolskog odgoja, što im je zadaća.

Na kraju mi preostaje samo pozvati čitatelje da provjere istinitost mojih navoda, a medije da se bave istraživačkim novinarstvom te da prije nego objave neki tekst provjere činjenice.

Gordana Nakić, ministrica

Jedna majka: Apel za pomoć