Možda jesu braća, ali im kese nisu sestre: “Hrvatske” općine iz BiH najavile tužbu protiv HEP-a

Stari saziv u Parlamentu FBiH donio je novi zakon po kojem korištenje hidroakumulacije treba plaćati 1.500 maraka za hektar koji je pod vodom, što je za HEP pet miliona više.

Gradsko vijeće Tomislavgrada suočilo se sa neizvršenjem dijela proračuna od 2,5 miliona maraka planiranog prihoda od Hrvatske elektroprivrede, HEP-a, koji se odnosi na iskorištavanje akumulacije Buškog jezera.

– Općina Tomislavgrad ići će s tužbom protiv HEP-a, najavila je Božana Jurčević iz općinske financijske službe.

Novac je planiran po Zakonu za izdvajanje i usmjeravanja dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata u FBiH, čiji su inicijatori bili zastupnici u prošlom sazivu Parlamenta FBiH Ante Baković i Petar Galić.

– Zakon je stupio na snagu prošle godine i općine Livno i Tomislavgrad su fakturirale račune HEP-u jer se to plaća izravno općinama. HEP to osporava, a općine traže da uplate nesporni dio potraživanja, dok će sporni završiti na sudu, kazao nam je Galić.

Livno i Tomislavgrad bi otprilike trebali naplaćivati po 2,5 miliona više nego do stupanja Zakona na snagu.

– HEP svaki mjesec plaća po kilovat izvezenom satu, a jednom na kraju godine, kako je Zakon koncipiran, pošto je plavna površina Buškog jezera ogromna, 1.500 KM po hektaru potopljene površine. Na kraju godine se zbroji sve što je proizvedeno i naplaćeno, te ako je ta naknada manja od 1.500 maraka po hektaru, onda se razlika izračuna i po površini svakoj općini treba da se uplati do 31. ožujka naredne godine za prethodnu, kazao nam je načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić.

Tomislavgrad je morao raditi rebalans jer u prvoj godini primjene Zakona nisu dobili uplatu. Ako dođe do suda, nadležan je Županijski sud u Livnu, ali se načelnik nada da će se tužba izbjeći jer su ranije sa hrvatske strane u svim potporama bili korektni.

– Tužba je posljednja opcija, ali sve ćemo učiniti da HEP to plati, kazao nam je Buntić.

Oslobođenje.ba