Na WhatsApp konačno stigla dugo iščekivana funkcija

Iako je daleko najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka na svijetu, WhatsApp posjeduje određene nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka odnosio se i na slanje fotografija putem aplikacije, odnosno aplikacija je znatno umanjivala kvalitet razmijenjenih fotografija, ali taj nedostatak je konačno riješen.

Razmjenjivanje fotografija na WhatsApp-u nije tako ugodno iskustvo, kada uzmemo u obzir kvalitet fotografija. Međutim, taj problem je konačno u velikoj mjeri riješen. Sada će korisnici u aplikaciji moći razmjenjivati fotografije HD kvaliteta, piše Bajtbox.

Iz WhatsApp-a su naveli da HD kvalitet u ovom slučaju znači rezoluciju od 4096 x 2692 piksela. Također, korisnici će i dalje imati mogućnost odabira standardne kvalitete fotografije rezolucije 1600 x 1052 piksela. Ipak, i HD fotografije također će u nekoj mjeri biti kompromitovane, ali s obzirom na rezoluciju istih, radit će se o znatno kvalitetnijim fotografijama.

Tu je sada nova HD ikona, a kada je odaberete, moći ćete birati između dva gore navedena kvaliteta fotografije. Sve fotografije i dalje će stići sa end-to-end enkripcijom, bez obzira da li je riječ o HD ili standardnim fotografijama, piše Bajtbox.

Nova funkcija postepeno stiže korisnicima širom svijeta, a očekuje se da će je svi korisnici dobiti za nekoliko tjedana.

Ono što je WhatsApp još najavio, a što je svakako jako bitno, jeste da kompanija radi i na uvođenju HD video zapisa.

WhatsApp je krajem prošlog mjeseca uveo i slanje i primanje kratkih video poruka. One mogu trajati do 60 sekundi i kao i ostale WhatsApp poruke, zaštićene su WhatsApp-ovom end-to-end enkripcijom.

Također, u sedmom mjesecu WhatsApp je počeo i s uvođenjem funkcije koja pojednostavljuje pokretanje razgovora s nepoznatim osobama omogućavajući korisnicima da pretražuju telefonske brojeve direktno u aplikaciji, bez da moraju pohranjivati kontakt, pa tek onda ga pretraživati, prenosi Bajtbox.