NAJAVA / Vatrogasne igre za djecu Livna

Prve vatrogasne igre za djecu u organizaciji našeg društva

.
Nešto novo na našim prostorima, MALA VATROGASNA OLIMPIJADA za djecu 5. razreda Osnovnih škola Grada Livna, što znači cjelodnevna igra, zabava i druženje za sve sudionike i one željne nečeg novog, edukativnog i zanimljivog.
.
‘Vatrogasna olimpijada’ postoji u svijetu još od 1961. godine, kao natjecanje za vatrogasna društva i traju i dan danas. S vremenom se u sklopu toga organiziraju i igre za djecu u cilju edukacije mlađih generacija, stvaranja vatrogasnog podmlatka i preventive.
.
Poučeni kako to funkcionira kod kolega u susjednim nam državama, jer kod nas se takvo što još nije održalo, odlučili smo se da krenemo u organizaciju vatrogasnih igara za djecu.
.
Ekipa se potrudila, sastavila cijeli program i uz suglasnost ministarstva obavila razgovor s ravnateljima naših škola nakon čega se krenulo u realizaciju projekta.
.
S glavnim ciljem da se djeci približi vatrogastvo, uz razvoj motorike u igrama spretnosti i brzine, a koje sadrže elemente vježbi odraslih vatrogasaca, želimo da ova tzv. “Mala vatrogasna olimpijada“ ostane djeci u što ljepšem sjećanju i nadamo se da će postati tradicionalna, jer ima sve potrebne elemente za razvoj, zabavu, aktivnost, druženje i svijest o vatrogastvu koju će djeca, vjerujemo, razviti kroz ovaj sustav igara, ali i didaktičan dio o osnovama zaštite okoliša i održivosti.
.
Igra, kao jedna od najljepših dječjih potreba, zanimanja ali i sposobnosti, budi sve dobro i zabavno u njima samima.
.
Djeca se prilikom igre razvijaju u motoričkom, psihološkom, tjelesnom i emocionalnom smislu ali najvažnije je da se djeca prilikom igre zabavljaju, te se nadamo da će im ostati ove naše vatrogasne igre kao jedne od najpoučnijih.
.
Igre koje će se odigravati su:
– Vodeni golf
– Spajanje cijevi
– Rušenje čunjeva
– Slijepa staza
– Vijci i matice
– Povezane noge
– Hodanje preko gajbi
– Vodena štafeta
.
Za suce i voditelja programa kao i animatore, a i za sigurnost pobrinut će se DVD Sveta Ana. Aktivno će sudjelovati svi članovi društva, a prostor na kojem će se održavati natjecanje je nogometni stadion Lištani.
.
Datum održavanja igara je 19.05. a početak cijelog programa je previđen u 10h!
.
Mi jedva čekamo i pozivamo sve koji mogu da dođu i vide nešto novo i pozitivno na našim prostorima.
.