Natjecanje u izležavanju u Crnoj Gori ulazi u treći tjedan: Osam sudionika leži više od 300 sati

Prošlogodišnji rekord u natjecanju u izležavanju u Crnoj Gori oboren je prošlog tjedna, a ukupno osam natjecatelja koji još uvijek sudjeluju, postavljaju nove rekorde. Danas je 14. dan natjecanja, a osmero najupornijih za nagradu od 1.000 eura leži već 317 sati.

Kiša, pad temperature, a prije toga ekstremno visoke temperature, nisu poremetile duh učesnika natjecanja u izležavanju koje se održava u crnogorskom Etno-selu Brezna, koje se nalazi između Nikšića i Plužina.

Ekipa Anadolije danas je posjetila natjecatelje u ovom etno selu. Prostor ispod starog javora, sudionici su zbog kiše zamijenili sa ležanjem u zatvorenom prostoru.

“Ne planiramo da ustanemo”

Psihološka igra traje, a jedna od osam preostalih sudionica, Lidija,  ističe da još ne planira da ustane.

– Danas je 14. dan, ležimo već 317 sati. Ne planiramo da ustanemo. Svi se čudi, ali mi i planiramo da za Novu godinu kitimo javor. Dobra je atmosfera, navečer pustimo muziku na zvučnike i ležeći igramo – kaže Lidija.

U igri za pobjedu je i pobjednica iz 2021. godine Dubravka Aleksić iz Podgorice.

– Niko od nas nije umoran, svi su optimisti kao prvog dana. Svi se nadamo pobjedi, a da se nitko ne brine, svi smo zdravo i dobro – kaže Dubravka.

Na pitanje još koliko misli da će moći da izdrže u ležećem položaju, Dubravka kaže da ona želi da ide do kraja.

Pobjedu očekuje i Jovan iz Kruševca. Kaže da su u startu razmišljalo o nagradi, ali da nakon pet ili šest dana, novac prestaje da bude bitan.

Prihvaćanje stereotipa o naciji

– Više je ovo neki psihološki rat, prije svega sa samim sobom, pa sa drugima – smatra Jovan.

Ovo je natjecanje po kojem je Crna Gora jedinstvena u Europi, a posebno je zanimljivo zbog prihvaćenog stereotipa o ovoj naciji da su lijeni.

Pravila su takva da je učesnicima zabranjeno da ustaju, no dozvoljeno je spavanje, čitanje knjiga, hrana i piće. Na svakih osam sati, natjecateljima je dozvoljeno da odu u toalet.

Rekord do ove godine držala je Podgoričanka Dubravka Aleksić, koja je ležala 117 sati.

Avaz