Negativan trend u hit zanimanju: Potražnja i više nego prepolovljena, klize i plaće

Analiza online platforme za zapošljavanje Adorio.hr pokazuje negativan trend u hit zanimanju.

Očekivalo bi se da sve veća predanost EU u financiranju digitalne tranzicije u njezinim članicama intenzivno potakne i potražnju za onima koji će ju provoditi do 2027., no trend je negativan.

Analiza hrvatske online platforme za zapošljavanje Adorio.hr, pokazuje da je potražnja za developerima svoj vrhunac dosegnula u prosincu 2021., od kada kontinuirano slabi, da bi u svibnju ove godine u odnosu na tadašnji interes ona bila više nego prepolovljena, pala je za 58%.

Do tog zaključka u Adorio.hr-u su došli obrađujući oglase za posao na vlastitoj, ali i na ostalim hrvatskim platformama za posao, te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, kao i oglasa na kompanijskim stranicama, a konkretno riječ je 786.827 oglasa objavljenih u vremenu od siječnja 2019. do svibnja ove godine, piše Poslovni.hr

Pandemijski učinak

Potražnju za ovim kadrovima povukla je pojava pandemije koronavirusa, s kojom su tvrtke morale ući u brze tehnološke prilagodbe u poslovanju. Dinamiku promjena najbolje ilustrira podatak da je u 2021. broj objavljenih novih oglasa za posao programera u Hrvatskoj skočio za 120% u usporedbi s prethodnom godinom.

Takav porast, kažu u analizi, nije čudio, jer tvrtke niti nisu imale izbora, nije bilo pitanje hoće li se digitalizirati, već kako i kada. Morale su preko noći postati robusnije i proaktivnije kako bi preživjele ta izazovna vremena.

S potrebom usvajanja novih tehnoloških rješenja u većem opsegu, tvrtke su trebale zaposliti novu radnu snagu što je prije moguće kako bi uspješno završile projekte”, kažu u Adorio.hr-u, navodeći kako su te aktivnosti obuhvaćale razne oblike, od razvoja robotike u proizvodnim pogonima do algoritama koji optimiziraju planiranje rute za prijevozničke tvrtke i novih tehnologija za pomoć pri radu na daljinu ili pomoć u sve većoj potražnji za korisničkom podrškom.

No, kako se život vraća u normalu i ljudi ponovno idu “offline”, i pritisak za digitalizacijom slabi. S rizicima od recesije koji su uslijedili s eksplozijom cijena energije, sirovina i ostaloga nakon izbijanja rata u Ukrajini, poslodavci su se suočili i s neminovnim kresanjem rashoda.

Ne treba, kako se u analizi podsjeća, zaboraviti i da su cijene rada programera u prethodnom razdoblju velike potražnje bile snažno porasle. Brojke iz analize pokazuju da je u rekordnom mjesecu objave oglasa za zapošljavanje programera bio prosinac 2021. s ukupno 669 oglasa, dok je prošli mjesec objavljeno bilo tek 271 oglas, a u tom razdoblju pao je i broj poslodavaca koji su te oglase objavili sa 199 na 124.

Iako i u tom segmentu gospodarstva ne treba isključiti sezonalnost u zapošljavanju, analiza podataka pokazuje da ona nije ostavila traga na smanjenje potražnje, koja je kontinuirana.

U Adorio.hr-u zapazili su i da postoje razlike u potražnji za seniorima i juniorima. U 2020. i 2021. vladao je veći interes za programere s više iskustva, koji brzo mogu prionuti na posao, ali se lani dogodila promjena i prevagnuli su juniori, no u prvom dijelu ove godine i za njima potražnja slabi.

Prije gospodarskog usporavanja procjene su bile da će IT kompanije, ali i ostale, bilježiti blaži rast potražnje za developerima i ostalim stručnjacima, ali je u međuvremenu uslijedio val otpuštanja u velikim globalnim kućama, kompanijske strategije se korigiraju i mijenjaju prioriteti.

Zaoštravanje konkurencije

Promjene u djelatnosti vidljive su i kroz službene statističke podatke o plaćama, koje također imaju negativan predznak. U djelatnosti računalnog programiranja DZS u veljači bilježi prosječnu plaću od 1776 eura, u ožujku su bile 1763, a u travnju 1734 eura.

No, podaci o ukupnom broju zaposlenih pokazuju da je u svibnju trend u smanjenju zaposlenih u programiranju zaustavio negativan trend. Ukupan broj zaposlenih u tom sektoru u travnju je pao za 300-njak na mjesečnoj razini, na 33.669, dok je u svibnju u tvrtkama u toj branši bilo zaposleno nešto više od 34 tisuće radnika.

U Adorio-hr-u uočili su iz podataka o oglasima hrvatskih kompanija za ovim kadrovima da su one koje su zapošljavale velik broj radnika u posljednjih 18 mjeseci sada značajno smanjile, a mnoge i potpuno zaustavile zapošljavanja.

“Kompanije koje su previše i prebrzo zapošljavale sada se moraju restrukturirati zbog pada potražnja za njihovim uslugama, no IT stručnjaci će se jako brzo zaposliti kod drugih poslodavaca jer je potražnja u Hrvatskoj za developerima i dalje veća od ponude”, ističu u Adorio.hr-u.

Na rast potražnje po njihovim procjenama u Hrvatskoj utječu i međunarodne IT kompanije koje dolaze u Hrvatsku posljednjih godina i značajno zaoštravaju konkurenciju. U svakom slučaju, njihova su očekivanja da će na hrvatskom tržištu doći do manjeg preslagivanja.

Večernji.ba