Nestala je djevojčica! Policija je po prvi put koristila NENO alarm, evo o čemu se radi

Na području Zagreba danas je nestala maloljetna curica, a policija je u potrazi za njom po prvi put aktivirala NENO alarm. Djevojčica je u međuvremenu pronađena. NENO je kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba, a alarm se građanima aktivira putem društvenih mreža, pišu 24 sata.

Iz MUP-a su objasnili da je NENO alarm zapravo dodana vrijednost već postojećim alatima traganja za nestalom djecom i aktivirat će se iznimno samo kod visokorizičnih ili dugotrajnih nestanaka kod kojih postoji dodatna zabrinutost zbog moguće viktimizacije. NENO Alarm se ne koristi u svim slučajevima nestale djece, djece koja su pobjegla od kuće ili ustanove te situacijama vezanim uz skrbništvo.

NENO alarm koristit će se kada postoje saznanja koja upućuju na opravdanu bojazan da je nestalo dijete oteto i/ili je neposredno ugrožen djetetov život i zdravlje ili da je izloženo teškoj viktimizaciji.

Napomenuli su da je upotreba ovog sustava izuzetno rijetka i da treba biti ograničena isključivo na najteže slučajeve nestanaka djece.

Večernji.ba