NESUĐENOG FRATRA OPTUŽUJU ZA KRAĐU Ivan iz Hercegovine snimljen dok je iz samostana odnosio umjetnine, bicikle i laptop

Student Katoličko-bogoslovnog fakulteta i nesuđeni fratar Ivan (30) optužen je za tešku krađu u samostanu tešku čak 15.000 eura.

Prema optužnici, on je od lipnja do listopada lani u franjevačkom samostanu u Zagrebu ukrao 1000 kuna, tri bicikla, laptop, zvučnik, fender gitaru, košulju Gant i više drugih odjevnih predmeta. Osim toga, ukrao je i vrijedna umjetnička djela poznatih slikara, piše Danica.hr

Tako je ‘maznuo’ “Posljednju večeru” i “Bogorodicu s djetetom” Đure Sedera, dvije grafike Mladena Veže, sliku „Kardinal Alojzije Stepinac“, sliku „Skica vitraja Samostana“ Josipa Botteria Dinija, grafiku „Apstrakcija“ Ede Murtića.

Iskazi četiri fratra

Ivan se tijekom istrage branio da je bio fratar i živio u Franjevačkom samostanu Hercegovačke provincije, a pred ređenje je napustio poziv. Kaže kako mu je grafike darovao pok. fra Viktor Nuić dok je odlazio. Priznaje da je imao ključ samostana i da je u par navrata tamo dolazio po svoje stvari i neku hranu.

No, negira da bi išta krao, a posebno ne bicikle, bijelu tehniku, odjeću. Ipak, teretili su ga iskazi četiri fratra koji su potvrdili što je sve otuđeno te otkrili da su postavili nadzornu kameru koja je snimala Ivana u dolasku i odlasku.

“Iz snimke video nadzora te fotodokumentacije u bitnome proizlazi kako je 8. listopada oko 4,50 sati te 12. listopada oko 3,20 sati osoba koja po svojim fizičkim karakteristikama odgovara okrivljenom Ivanu pretraživala hodnike samostana te odnosila neutvrđene predmete”, navodi se u optužnici.

U policijskom pretresu stana u kojem boravi od Ivana su oduzeti ukradena odjeća i ključ samostana, ali ostale stvari nisu pronađene. Franjevački samostan postavio je imovinskopravni zahtjev u iznosu od 100.000 kuna.

Ostala mu dva ispita

Tužitelji za Ivana na koncu ne traže istražni zatvor premda ima i BiH državljanstvo pa postoji bojazan da će zbrisati.

“Već duže vrijeme ima u najmu stan u kojem boravi te je vezan uz Hrvatsku činjenicom da studira na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i do kraja studija ostala su mu tek dva ispita.

Osim toga, u intimnoj je vezi s djevojkom iz Zagreba te su tužitelji mišljenja da bi se opasnost od bijega mogla uspješno otkloniti blažim mjerama, odnosno produljenjem mjera opreza”, navodi se u optužnici.

Državno odvjetništvo za fratra traži godinu dana uvjetnog zatvora te predlaže da sud franjevcima dosudi odštetni zahtjev uz cijelosti.

Hercegovina.info