NIKOLA DŽIDO: Livanjska gradska ‘ledana’

LIVANJSKA LEDANA
Jučer je J.P. Komunalno Livno, obavijestilo građane Livna, o prestanku rada gradske toplane. U kratkom priopćenju kažu da ‘zbog malog broja korisnika poslovanje toplane nije moguće’.
.
Na početku sezone, cijena toplinske energije je povećana, privatnim korisnicima više od 100%, a ustanovama 235% . Uredno smo mi korisnici potpisali Ugovore o isporuci toplinske energije.
.
U ugovoru stoji da se JP Komunalno obvezuje isporučivati toplinsku energiju do 30.04.2023.g . U jednom članku ugovora pominje se ‘viša sila’ kao mogući razlog prestanka isporuke.
.
Koliko je meni poznato, pravno, pojam ‘viša sila’, podrazumijeva određene situacije kao što su prirodna katastrofa, požar, potres itd, a nikako poslovna nerentabilnost.
.
Naprosto to je poslovni rizik, kojega je svjestan svaki imalo sposobni ravnatelj poduzeća.
.
Da li je netko od silnih uposlenih stručnjaka, mogao nakon povećanja cijena, a u odnosu na mogući broj korisnika, uraditi jednu običnu ekonomsku kalkulaciju, koja bi pokazala isplativost pokretanja toplane?
.
Ne, jer to je Livno, grad koji to odavno nije, grad u kome je svaki njegov preostali stanovnik uvijek iznova ponižen, prevaren i opljačkan.
.
Ima li igdje u svijetu da se prekida rad toplane usred sezone grijanja i unatoč poskupljenju, unatoč potpisanim ugovorima?
.
Nema nigdje! Ali ima u Livnu, koje svojim stanovnicima, već tridesetak godina, nije osiguralo ništa, osim naravno sve većih nameta.
.
Ova korumpirana, političko-trgovačka mafija, opljačkala je i rasprodala sve što se moglo, a od nekada prelijepog i prosperitetnoga grada, napravila RUGLO iz kojega većina stanovnika bježi ili je pobjegla.
.
E, zbog toga nema dovoljno korisnika, zbog toga imamo najveće cijene u regiji i šire.
.
Zato pozivam gradsku vlast da nam osigura, elementarne usluge, kao što je rad toplane, jer ako je mogla raditi, prošlu sezonu , po puno manjoj cijeni, zašto ne može po višestruko većoj cijeni.
.
Nije Komunalno poduzeće privatna prćija, nego je u vlasništvu općine i njenih stanovnika.
.
Potpisani ugovor se mora ispoštovati, a ne da ga tamo neki ravnatelj samovoljno raskida bez ikakvih posljedica.
.
Ovim putem pozivam sve korisnike toplane na prosvjed i eventualnu tužbu za jednostrano i samovoljno raskidanje ugovora.
.
Gradskim vlastima poručujem: Ako ne riješite ovaj problem, doći će do kolapsa u elektro distribuciji, jer će većina korisnika toplane, prijeći na grijanje putem električne energije, a to su većinom termo-blokovi od 12 i više kilovata.
.
I još nešto, ako je mali broj korisnika, razlog prestanka rada toplane, a obzirom da je stopa iseljavanja svaki dan sve veća, hoćemo li uskoro imati situaciju da, recimo, distributeri hrane vrlo brzo pođu zaobilaziti Livno, jer im se ne isplati dostavljati male količine hrane?
Nikola Džido

Gradska toplana u Livnu usred zime prestaje s radom

https://relax-portal.info/poziv-iz-zupanijske-neovisne-liste-rijesite-problem-zurno/