Njemačke mirovine rastu 5 posto zbog ‘stabilnog stanja na tržištu rada’

Mirovine na zapadu zemlje (bivša Zapadna Njemačka) bi 1. lipnja trebale porasti za 4,39 posto, a na istoku (bivša Istočna Njemačka) za 5,86 posto. Time bi se temeljna razlika u mirovinama na zapadu i istoku zemlje dodatno smanjila

On je obećao daljnji rast i stabilizaciju mirovina u Njemačkoj kako bi građani “i dalje mogli računati sa stabilnim financijama u starosti”.

Mirovine na zapadu zemlje (bivša Zapadna Njemačka) bi 1. lipnja trebale porasti za 4,39 posto, a na istoku (bivša Istočna Njemačka) za 5,86 posto. Time bi se temeljna razlika u mirovinama na zapadu i istoku zemlje dodatno smanjila. Mirovinski koeficijenti na istoku i zapadu zemlje još uvijek nisu izjednačeni, a mirovine su na istoku niže.

Mirovine se u Njemačkoj oslanjaju i na aktualno kretanje visine plaća koje su posljednjih mjeseci, zbog prilagodbe pojačanoj inflaciji, u prosjeku porasle.

– U trenutnim pregovorima poslodavaca i radnika u mnogim sektorima su dogovorena značajna povećanja plaća, što se odnosi i na mirovine – stoji u priopćenju ministarstva rada.

Prosječna mirovina je, prema statistikama za 2021. iznosila 1227 eura neto za muškarce te 807 eura za žene.

Večernji.ba