Novi ISIL se nakon napada na Rusiju okreće prema Europi i Americi

Činilo se da prijetnja ISIL-a, također poznatog kao Islamska država, pomalo jenjava dok je pažnja bila okrenuta Ukrajini, Gazi i sljedećim američkim izborima.

Ali nedavni masakr u koncertnoj dvorani u Moskvi podsjetio je svijet na trajnu opasnost od islamističkog terorizma i ambicije onoga što je poznato kao IS Khorasan (ISIL-K), daleko izvan njegovih kampova u planinama Afganistana.

Analitičari vjeruju da se skupina sve više usredotočuje na Europu i ističu događaje poput ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu kao potencijalne mete, piše CNN, a prenosi Index.

Sve upućuje na ISIL-K

ISIL je preuzeo odgovornost za napad u Moskvi. Činjenica da su državljani Tadžikistana navodno bili uključeni ukazuje na to da je ISIL-K odgovoran; organizacija privlači mnoge članove iz središnje Azije i ima povijest akcija u Rusiji. Američki dužnosnici također su rekli kako postoje dokazi da je napad izveo ISIL-K.

ISIL-K je stvoren prije devet godina kao autonomna podružnica Islamske države, a unatoč brojnim neprijateljima, preživio je i pokazao se sposobnim za pokretanje napada u Pakistanu, Iranu i središnjoj Aziji. Prije napada na Crocus City planirao je druge operacije u Europi i Rusiji.

Zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga, general Erik Kurilla, nedavno je ocijenio da ISIL-K ima sposobnost i volju da napadne interese SAD-a i Zapada u inozemstvu u roku od samo šest mjeseci s malo ili nimalo upozorenja.

Stručnjaci UN-a i ruske sigurnosne službe procjenjuju snagu ISIL-K na 4000 do 6000 boraca. Sanaullah Ghafari postao je vođa skupine 2020. godine i, unatoč povremenim izvješćima o njegovoj smrti, analitičari vjeruju da je i dalje na istoj poziciji.

Pokušali ih istjerati i Talibani i Amerikanci

I talibani i Sjedinjene Američke Države nastojali su – iako ne zajednički – istjerati ISIL-K iz njegovih utočišta u istočnom Afganistanu.

No, nedavna analiza u Sentinelu, časopisu Centra za borbu protiv terorizma u West Pointu, kaže da je “organizacija i dalje otporna, sposobna prilagoditi se promjenjivoj dinamici i razvijati se kako bi preživjela teške okolnosti”.

Edmund Fitton-Brown, viši savjetnik Projekta za borbu protiv ekstremizma sa sjedištem u New Yorku, rekao je za CNN da ISIL-K “ima želju i rastuću sposobnost širiti se izvan Afganistana i izvesti regionalne napade” u Pakistanu, Iranu i središnjoj Aziji uz pomoć snažne propagande na tadžičkom, uzbečkom i ruskom jeziku.

Fitton-Brown kaže da je u Afganistanu talibanski “paštunski šovinizam pomogao ISIL-K regrutirati pripadnike drugih afganistanskih etničkih skupina”.

Ciljaju na Rusiju, zapadnu Europu, pa čak i Ameriku

ISIL-K ima ambicije daleko izvan južne Azije jer cilja na Rusiju, zapadnu Europu, pa čak i na Sjedinjene Američke Države. Europske sigurnosne agencije posvećuju povećanu pozornost prijetnji, iako sposobnosti ISIL-K tek trebaju dostići njegove ambicije.

Hans-Jakob Schindler, viši direktor Projekta za borbu protiv ekstremizma, napominje da je u srpnju prošle godine sedam muškaraca uhićeno u Njemačkoj pod sumnjom da su planirali napade i bili u kontaktu s planerima ISIL-K. Svi osumnjičenici bili su iz središnje Azije.

Preziru Putina

Prezir ISIL-a prema Vladimiru Putinu proizlazi iz ruske uloge u Siriji kroz podršku Assadovom režimu i brutalnih čečenskih ratova početkom ovog stoljeća. Ruska potpora autoritarnim režimima u središnjoj Aziji – koje je ISIL-K opisao kao ruske “marionete” – produbila je animozitet, prenosi Index.

ISIL-K je također ismijavao talibane zbog “prijateljevanja s Rusima, ubojicama čečenskih muslimana”. Godine 2022. bombaš samoubojica ISIL-K napao je rusko veleposlanstvo u Kabulu, ubivši dvoje zaposlenika.

Sada je jasno da se organizacija pokušava etablirati unutar Rusije. Početkom ožujka ruska sigurnosna služba FSB usmrtila je dvojicu operativaca ISIL-K u regiji Kaluga, koji su planirali napad na moskovsku sinagogu.

Večernji.ba