Od 1. srpnja važna promjena za mnoge radnike u Njemačkoj

Od 1. srpnja ponovno se primjenjuju propisi od prije pandemije, odnosno tvrtke se mogu prijaviti za primanje naknade za skraćeno radno vrijeme ako je najmanje 30 posto zaposlenika u tvrtki zahvaćeno skraćenim radnim vremenom.

Od 1. srpnja u Njemačkoj uvode se stroža pravila za tvrtke i radnike koji rade skraćeno radno vrijeme, te se ukida pojednostavljeni pristup naknadama za skraćeno radno vrijeme (Kurzarbeitergeld).

Naime, od 1. srpnja, vraćaju se pravila za skraćeno radno vrijeme koja su vrijedila i prije pandemije koronavirusa, piše Fenix-magazin.

To znači kako do 30. lipnja pravo na naknadu za skraćeno radno vrijeme tvrtka ostvaruje ako najmanje 10 posto zaposlenika ima gubitak zarade veći od 10 posto. Privremeni radnici također mogu dobiti naknadu za skraćeno radno vrijeme do tog datuma.

No, 1. srpnja ponovno se primjenjuju propisi od prije pandemije, odnosno tvrtke se mogu prijaviti za primanje naknade za skraćeno radno vrijeme ako je najmanje 30 posto zaposlenika u tvrtki zahvaćeno skraćenim radnim vremenom.

A kako bi se izbjeglo skraćeno radno vrijeme, Savezni zavod za zapošljavanje u Njemačkoj od tvrtki traži da bilježe tzv. minus sate, odnosno ako zaposlenik radi manje od onog što je ugovorom dogovoreno, kao i izostanke s posla, ako je to dopušteno u okviru ugovora o radnom vremenu.

Podsjetimo, u proljeće 2020. , na vrhuncu korona krize, šest milijuna ljudi u Njemačkoj bilo je na skraćenom radnom vremenu. Prema riječima saveznog ministra rada Hubertusa Heila, savezna vlada je na to potrošila ukupno 45,5 milijardi eura između 2020. i 2022. godine.

Večernji.ba