Od iduće godine državljanima BiH za ulazak u EU će trebati potvrda

Iako će sustav iznositi sedam eura, ubrzat će se kretanje na granici, a putnici će rijetko biti podvrgnuti detaljnim kontrolama, s obzirom na to da će se cijeli postupak obaviti online.

Od početka naredne godine EU počinje primjenjivati elektronsko registriranje ulaska u schengenski prostor, a ova obveza će obuhvatiti sve zemlje koje nisu članice Schengena, a ne treba im viza za ulazak u EU, što znači da će se odnositi i na državljane BiH.

Europski sustav za informacije o putnicima i odobravanje ulaza (ETIAS) će, prema sadašnjem stanju stvari, početi se primjenjivati od početka 2024. godine, ali u početku se ništa neće promijeniti jer će prvih šest mjeseci putnici samo biti informirani o novim pravilima.

Narednih šest mjeseci će se početi popunjavati formulari, osim prilikom prvog ulaska u schengenski prostor, pišu Nezavisne novine.

Tek od 2025. godine ETIAS će se odnositi na sve putnike kojima ne treba viza za ulazak u EU, a ne pripadaju schengenskoj zoni i EU.

Novi formular će, prema podacima Europske komisije, iznositi sedam eura, popunjavat će se elektronski, a potvrda o registraciji će u najvećem broju slučajeva stići na e-mail adresu u roku od nekoliko minuta.

U rijetkim slučajevima do odobrenja mogu proći do dva tjedna, a u izuzetnim slučajevima do mjesec dana. Važenje ETIAS-a je tri godine ili do isteka putovnica, u ovisnosti što se prije dogodi. Kao i do sada, putnik će se moći u schengenskom prostoru zadržati najduže 90 dana u razdoblju od 180 dana, nakon čega postupak teče od početka.

U Frontexu, europskoj službi za granice, koji će primjenjivati sporazum, ranije su rekli kako će se ETIAS odnositi na državljane nešto više od 60 zemalja svijeta, među kojima su i zemlje zapadnog Balkana kojima za ulaz u EU ne treba viza.

“ETIAS će dodatno ojačati europsku unutrarnju sigurnost tako što će se proces provjere putnika provoditi prije njihovog putovanja kako bi se odredilo predstavljaju li sigurnosnu prijetnju, ilegalne migracije ili javni zdravstveni rizik”, kažu oni. Dodaju kako se radi o jako složenom sustavu kojim će upravljati Frontex.

“Sustav se sastoji od središnje jedinice koju održava Frontex, nacionalnih jedinica koje su stacionirane u 30 europskih zemalja i velikim informacijskim sustavom koji će održavati Agencija EU za operativni menadžment i IT tehnologije”, naglasili su oni.

Sustav je prvi put najavljen 2016. godine, a najavljena primjena trebalo je da počne 2021. godine. Međutim, došlo je do nekoliko tehničkih odgađanja, prvo do početka 2022. godine, a onda do početka 2023. godine, da bi posljednja informacija bila početak naredne godine.

Iako će sustav iznositi sedam eura, ubrzat će se kretanje na granici, a putnici će rijetko biti podvrgnuti detaljnim kontrolama, s obzirom na to da će se cijeli postupak obaviti online.

Iako je u prvom periodu bilo određene konfuzije, iz EU je pojašnjeno da se od aplikanata neće tražiti da podnose zdravstvene podatke ili biometrijske podatke kako bi dobili ovu dozvolu.

Prilikom popunjavanja online formulara, putnici će morati navesti ime i prezime, mjesto i datum rođenja, podatke o putovnici, adresu, e-mail, broj telefona i slične podatke.

Večernji.ba