Ostaje nam fokus na razvoju turizma u Jezeru, ali pronalazak zlata sve nas je zainteresirao

Nakon što je NASA poslala istraživački rover na krater na Marsu koji je zbog sličnosti dobio ime po bh. općini, Jezero je opet u središtu pozornosti

Sve je počelo 2007. godine – tako bi u budućnosti mogao počinjati film o Jezeru, bh. općini u blizini Jajca sa svega 1144 stanovnika (podaci stari punih 10 godina otkad se promijenilo mnogo toga u zemlji). Tada je netko u Međunarodnoj astronomskoj uniji pronašao nevjerojatnu sličnost između kratera na Marsu i bh. općine kroz koju protječe rijeka Pliva. I taj svemirski krater dobio je ime Jezero, piše Večernji list BiH.

NASA je tamo spustila i istraživački rover koji traži dokaze davnog života na Marsu, a uputili su i pismo vrijednoj načelnici Jezera Snežani Ružičić zbog veze bh. općine i mjesta budućih znanstvenih istraživanja.

Podijeljena mišljenja

Priča sada ide u novom smjeru. Tijekom geoloških istraživanja u Jezeru su pronađene naslage zlata visoke koncentracije, priopćila je tvrtka koja istražuje tlo na tom području. Predstavnik tvrtke Lykos Balkan Metals nazvao je otkrivene količine zlata nevjerojatnima. O svemu smo odlučili porazgovarati s načelnicom Ružičić, koja i sama u uvodu kroz smijeh priča kako je jedan od kolega rekao da se ostavi načelničke pozicije, a da krene u unosan biznis, odnosno prodaju alata kojim se može doći do zlata jer su je pozivi proteklih dana iscrpili.

– Ja sam vijest o zlatu dobila iz medija, pa me istog dana posjetio gospodin Lujić, izvršni direktor tvrtke koja je dobila koncesiju. On me upoznao s tim da su na određenim lokacijama našli zlato u većim količinama, analize su pokazale – gram i pol po toni, a u nekim trenucima pokazivale su i 27 grama po toni – kaže nam načelnica. Priča i kako su njezini sugrađani to doživjeli.

– Ono što je sigurno, mnogi od njih imaju pozitivnu rekaciju, ali i dalje ostaje podijeljeno mišljenje, neki su protiv geoloških istraživanja bez obzira na zlato, a opet ima stanovnika koji se raduju da danas-sutra, u budućem razdoblju, rade u rudniku zlata, budu u boljoj poziciji, da se njihova djeca vraćaju iz Slovenije, Austrije i otamo kamo su otišli – ističe načelnica. Pitamo je i koliko je sličnost s kraterom na Marsu doprinijela popularizaciji mjesta.

– Svakako je doprinijela na prepoznatljivosti Jezera kao destinaciji za turizam. Mi smo pripremili ugovor sa sveučilištima u BiH, među njima i sa Sveučilištem u Mostaru, zatim pripremamo prijedlog za NASA-u kako bi se izgradio istraživačko-edukativni centar na području općine Jezero, a nositelj je Univerzitet u Banjoj Luci. Na Googleu nas mnogo ljudi pretražuje. Kad je turizam u pitanju, sve je više kućanstava koja nude usluge spavanja. Razrađujemo ideju izgradnje ekosela kraljice Teute na području općine, tako da očekujemo investitore zainteresirane za izgradnju i sigurno će turizam i dalje biti grana oko koje će se razvijati cijela priča općine Jezero – kaže načelnica. Turizam na jednoj strani, a rudnik na drugoj – pitamo je može li to funkcionirati.

Ekološki opravdano

– Mnogi se sada to pitaju. Ja ovdje želim napraviti razliku jer je struka rekla kako su to tek geološka istraživanja i da, eventualno, nekad u budućnosti može doći do eksploatacije. Riječ je o razdoblju od 5 do 7 godina i od 100 istraživačkih polja, jedno se može pretvoriti u rudnik. To su analize koje još ne ukazuju da će se dogoditi eksploatacija, ali ono što su rekli struka i profesor Malbašić, eksploatacija zlata je osuvremenjena i postoji način i za podzemne iskope, što je mnogo više ekološki opravdano. I moram reći da sve što bude imalo ekološki pristup, sigurno će imati podršku lokalne zajednice. Mi se nalazimo na prometnici kojom prođu dva milijuna vozila. Stoga, bilo bi mi drago da omogućimo turističke usluge kako bi od ta dva milijuna barem 10 posto prolaznika došlo u općinu Jezero, prespavalo, nešto kupilo, pojelo… – zaključuje načelnica koja je svojedobno dobila i Večernjakov pečat za Pothvat godine.

Večernji.ba