Otkriven krivolov u Livanjskom i Duvanjskom polju – razočarani policijom

U zajedničkom naporu da se suzbiju nelegalne lovačke aktivnosti koje prijete prirodi, dva udruženja građana, Centar za životnu sredinu i Naše ptice, su obavile monitoring krivolova u Livanjskom i Duvanjskom polju u noći s petka na subotu.

Policija iz Livna je odbila da izađe na teren nakon prijavljenog kršenja zakona, što je izazvalo razočarenje, ali nije obeshrabrilo udruženja u njihovoj misiji da se krivolovu stane u kraj, navodi se u priopćenju Centra za životnu sredinu.

Akcija je imala za cilj da se razotkrije korištenje zakonom zabranjenih zvučnih mamaca poznatih kao “vabilice” za lov na prepelicu, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za osjetljiv ekosistem ovog područja. Obilaskom terena su otkrivene ilegalne vabilice, tri u Livanjskom polju i jedna u Duvanjskom polju.

Policija bez osoblja i opreme

Nakon pronađenih vabilica u Livanjskom polju policija iz Livna nije izašla na teren i izuzela vabilice, navodeći kao opravdanje nedostatak osoblja i opreme.

Ena Čorbo iz ‘Naših ptica’ poručuje da se neće predati.

”Naše ptice i Centar za životnu sredinu nastavljaju s borbom i odlascima na teren i ostaje nam nada da će se krivolov na prepelice, a i krivolov općenito staviti pod kontrolu vlasti”.

U tijeku noći je drugi tim iz Naših ptica pronašao još dvije vabilice u sjevernom dijelu Livanjskog polja, ali su imali isto iskustvo s policijom. ”Nadležni policijski službenici s teritorije grada Livna nisu izašli na teren, na dvije različite lokacije i na pozive dva različita tima, što izaziva manjak povjerenja u institucije”, izjavio je Goran Topić iz Naših ptica.

Različiti nivoi podrške Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu naglašava da je ovo prvi put da se Centar za životnu sredinu uključuje u ovakve aktivnosti.

Oni su vršili monitoring krivolova u Duvanjskom polju i naišli su na otvorena vrata od strane Policijske uprave Tomislavgrad. Nakon što su našli vabilicu, otišli su u policijsku stanicu, te s njihovim službenicima ponovo izašli na teren i istu uklonili. Policijske službe će nastaviti da istražuju ovaj slučaj s ciljem pronalaska krivolovaca.

“Ohrabreni smo agilnošću posebno mlađih pripadnika policijskih službi, koji se ne boje uhvatiti u koštac s ustaljenim negativnim praksama koje su prisutne. Istovremeno je i razočaravajuće promatrati različite nivoe podrške od strane policijskih službenika na ovako malom prostoru. Mi slavimo korake poduzete od strane onih službenika koji aktivno doprinose zaštiti prirode, ali moramo raditi na rješavanju problema i gdje postoji otpor ili neaktivnost”.

Na radionici u Livnu koju su krajem srpnja organizirali Centar za životnu sredinu i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, glavni zaključak je bio da će u budućnosti na suzbijanju krivolova u Livanjskom polju pojačano raditi svi zajedno – institucije, lovci i građani.

Prvi od testova ”Ovo je prvi od „testova“ ovakvog dogovora, te se nadamo da u narednim akcijama nećemo nalaziti vabilice, a ako ih nađemo, da će nadležni pravovremeno i odlučno reagirati. Kroz protokol o suzbijanju krivolova koji izrađujemo želimo da javnosti predstavimo korake kako da se i oni uključe u borbu protiv krivolova”, dodao je Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu.

Livanjsko polje je područje za koje je podnesena inicijativa za zaštitu i koje je pticama najbogatije područje u Bosni i Hercegovini. Iz ovih udruženja podsjećaju da je skoro otvorena sezona lova na prepelicu, vrstu nad kojom se najčešće primjenjuje krivolov upotrebom vabilica, te apeliraju na nadležne institucije da pojačano vrše nadzor.

Kolektivni napori Centra za životnu sredinu i Naših ptica, zajedno sa nekim proaktivnim policijskim i inspektorskim službenicima, kao i predstavnicima lovaca, ukazuju na pozitivan pomak ka suzbijanju nelegalnih lovačkih aktivnosti.

Međutim, bitka nije do kraja dobivena, i nastavak monitoringa i suradnje je od suštinskog značaja kako bi se osigurala zaštita jedinstvenog ekosistema Livanjskog, ali i okolnih polja.

Monitoring krivolova je organiziran u sklopu projekta „Održiva budućnost slatkovodnog ekosistema Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini”, koji Centar realizira u suradnji s Ornitološkim društvom Naše ptice i organizacijom EuroNatur uz podršku fondacije DIMFE.

Bljesak.info