Ova namirnica je suho zlato za kosti, a oporavlja cijelo tijelo

Smokve mnogi nazivaju prirodnim slatkišima jer su izuzetno bogate šećerom, ali i nizom hranjivih tvari. Sadrže proteine, kalcij, vitamin K, kalij, željezo i magnezij.

Zanimljivo je da smokve nisu ni voće ni povrće što rijetki znaju. Zapravo su “obrnuto cvijeće”. One ne cvjetaju prekrasnim otvorenim cvjetovima kao jabuke ili breskve, primjerice, već je njihov cvijet unutar mahune kruškolikog oblika koja kasnije sazrjeva u plod koji jedemo.

U sezoni smokve ostaju svježe svega desetak dana nakon branja, ali su zato dostupne tijekom cijele godine u sušenom stanju. Zbog šećera treba ograničiti njihovu konzumaciju, ali drugi sastojci su blagotvorni za cijeli organizam.

Smokve se preporučuju svima koji imaju problema s probavom jer funkcioniraju kao prirodni laksativ. Visok sadržaj vlakana čini ih idealnim za zdravlje crijeva. Liječnici ih savjetuju kao vrstu probiotika, hranu za korisne bakterije u našem trbuhu.

Također ih trebaju jesti svi koji žele očuvati gustoću kostiju. Kako starimo, promjene u tijelu dovode do veće apsorpcije kalcija iz njih pa treba jesti namirnice koje ga imaju u izobilju.

Zahvaljujući značajnoj količini kalija, suhe smokve su dobra pomoć za regulaciju krvnog tlaka. Time se organizam štiti i od srčanog i moždanog udara kao i od ateroskleroze, ozbiljne i najčešće bolesti arterija.

Za kraj, važno je znati i da s obzirom na količinu vitamina K u smokvama, pacijenti koji uzimaju lijekove za razređivanje krvi trebaju s liječnikom provjeriti trebaju li ih potpuno izbjegavati ili mogu uzeti barem manju količinu, prenosi Story.hr.

Večernji,ba