Ove neočekivane aktivnosti mogu prouzrokovati srčani udar

Promjene na krvnim žilama glavni su uzrok srčanog udara, a one mogu biti jednako zastupljene kod oba spola i u različitoj životnoj dobi.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu, a prepoznavanje simptoma pomoći će vam u prevenciji ovih bolesti.

Usred prevelikog stresa ili radosti moguće je doživjeti srčani udar, ali ne možemo reći da su oni glavni uzrok tog stanja.

Ipak, trebali biste razmislite prije nego što uradite nekih od ovih aktivnosti.

Ustajanje iz kreveta ujutro

Srčani udari se najčešće događaju ujutro.  To je zato što vaš mozak preplavi tijelo hormonima kako bi vam pomogao da se probudite, ali to dodatno opterećuje rad vašeg srca. Ono što također, može izazvati srčani udar prilikom buđenja je dehidriranost, ali i naglo ustajanje iz kreveta.

Nedostatak sna

Redovan i kvalitetan san je neophodan za ljudski organizam, a ako ne spavate dovoljno, možete povećati rizik od srčanog udara. Nedostatak sna može povećati vaš krvni pritisak, ali i dovesti do upale.

Vaš san bi trebao trajati najmanje šest do osam sati svaku noć, kako bi smanjili rizik od raznih bolesti.

Prejedanje

Jasno je da jedan obilan obrok ne može uzrokovati srčani udar, naročito ako ste osoba koja nema opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, ako ste u rizičnoj skupini, obilan i jak obrok može povećati nivo vaših hormona i otkucaja srca te tako izazvati srčani udar.

Iznenadni ili intenzivni napor

Dolazak u formu dugoročno će zaštititi vaše srce, ali ako previše trenirate, to može biti opasno. Oko šest posto srčanih udara izazvano je ekstremnim fizičkim naporom.

Seks

Poput mnogih oblika treniranja, seksualna aktivnost povezana je s povećanjem rizika od srčanog udara. No, ova aktivnost nije opasna ako je ste fizički aktivni i zdravi.

Gledanje utakmica

Bavljenje sportom može izazvati srčani udar, ali može i njihovo gledanje. Kako navodi WebMD, jedno istraživanje iz 2006. godine navodi da su su srčani udari u Njemačkoj povećali tokom trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva.

bljesak.info